Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο μίλησε ο Τούρκος Πρόεδρος λίγες μέρες μετά την αναχώρησή του απ’ την Ελλάδα και τις επαφές με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στο «Βήμα» τόνισε ότι σέβεται τη συνθήκη της Λωζάνης αλλά υπάρχουν προβλήματα σχετικά με το πως η Αθήνα αντιμετωπίζει τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

Ο Τ. Erdogan λίγες μέρες απ ‘ την επίσκεψή του στην Ελλάδα, έσπευσε να διευκρινίσει πως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο αλλά έκανε λόγο για τον λάθος τρόπο που μεταχειρίζεται η Αθήνα  την “τουρκική μειονότητα” και μίλησε με έντονο τρόπο για το Κυπριακό.

Όσον αφορά την μειονότητα στη Δυτική Θράκη, τόνισε πως η Ελλάδα τη μεταχειρίζεται λάθος, ενώ ζητά να έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν τόσο η «εθνική» της ταυτότητα όσο και τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Όσον αφορά το Κυπριακό τόνισε επισήμανε ότι οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί» ενώ το θέμα το χαρακτήρισε ως ένα «όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».

Σημεία από τη συνέντευξη του T. Erdogan στο «Βήμα» και τον δημοσιογράφο Άγγελο Αλ. Αθανασόπουλο:

Για τις συνομιλίες με Αλέξη Τσίπρα και Προκόπη Παυλόπουλο

Για τις επαφές που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε πως οι συζητήσεις κινήθηκαν στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών και του τουρισμού.

«Ο υφιστάμενος όγκος εμπορίου δεν αντανακλά το δυναμικό μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών. Επιθυμούμε να αυξήσουμε τον όγκο αυτόν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, στόχο τον οποίο θέσαμε το 2013» ανέφερε ο Erdogan ένω πρόσθεσε πως «έχουμε κάποιες διαφορές όσον αφορά την παραγωγή και τη χρήση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο, κοινός μας σκοπός είναι να επιτύχουμε μία μόνιμη ειρήνη στην περιοχή και να αυξήσουμε την ευημερία όλων σε αυτήν».

Για το Αιγαίο

Όσον αφορά το Αιγαίο και την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε πως αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση τα οποία συνδέονται μεταξύ τους.

 Ως δυο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μία προσέγγιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δυο πλευρών. Ομοίως η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι περιεκτική και δίκαιη και για τις δυο πλευρές. Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να είναι βιώσιμη και μόνιμη. Εκ φύσεως τα θέματα αυτά τα συζητάμε με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα

Μεταξύ άλλων, ο T. Erdogan ανέφερε πως γίνονται βήματα προκειμένου να εμποδιστούν προκλητικές ενέργειες, να ηρεμήσει η ατμόσφαιρα και «να διατηρηθούν ανοικτοί οι υφιστάμενοι δίαυλοι διαλόγου».

Για τη Συνθήκη της Λωζάνης

«Η Συνθήκη της Λωζάνης η βασική συμφωνία η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες. Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται την Λωζάνη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες έως σήμερα έχει εφαρμόσει την Συνθήκη με ευαισθησία» επισήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Από την άλλη πλευρά κατά διαστήματα τυγχάνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα. Τα θέματα τα οποία έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα όσον αφορά τη Λωζάνη πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των ζητημάτων αυτών. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των σημερινών συνθηκών, προβλημάτων και των μεθόδων λύσεων με αυτά που υπήρχαν πριν από 94 χρόνια

Για το Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Erdogan ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια και όλοι έχουν εκφράσει τις θέσεις τους. «Η εικόνα δε που εμφανίζεται κάθε φορά είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την κατανομή της εξουσίας σε ένα πιθανό συνεταιρικό κράτος» τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αυτοί εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Εξάλλου ο λόγος της κατάρρευσης της Δημοκρατίας του 1960 σε μόλις τρία χρόνια ήταν αυτός. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς ”μειονότητας” στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι

Στο συγκεκριμένο ζήτημα κατέληξε πως όσο δεν υπάρχει αλλαγή προς μια νοοτροπία που να έχει βάση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, «οι διαπραγματεύσεις για επίλυση είναι καταδικασμένες».

Για τη Θράκη

Για τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη, ο Erdogan «απαίτησε» να δοθεί η δυνατότητα στη μειονότητα να επωφεληθεί από τα απαραίτητα δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και των σύγχρονων διεθνών κανόνων.

Και αυτό το κάνουμε με διαφανή τρόπο. Σήμερα η τουρκική μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες. Η προσδοκία της χώρας μας είναι η επίλυση αυτών των προβλημάτων και η αφαίρεση τους από την ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων

Photo: Alkis Konstantinidis/Reuters