Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: «Ο Μακρόν δεν έχει δικαίωμα να μιλά για την Ανατολική Μεσόγειο»

LIKE US ON FACEBOOK

Στο κόκκινο η ένταση με την Τουρκία, με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν να ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. «Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν έχει δικαίωμα να μιλά για την Ανατολική Μεσόγειο», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν έχει δικαίωμα να μιλά για την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον κ. Μακρόν, «ατζαμή» σε αυτές τις δουλειές.

Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της πτήσης του για το Τατζικιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι μπορούν να μιλούν αυτοί που έχουν δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο.

«Από πού και ως πού η Γαλλία έχει δικαίωμα λόγου στην ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο; Αυτή κατά το δοκούν γίνεται νύφη-γαμπρός. Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται. Στην Κύπρο εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Ελλάδα, η Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν αυτές οι χώρες πουν κάτι, το καταλαβαίνω», σημείωσε ο Ερντογάν για να προσθέσει ακόμη ότι:

Τί δουλειά έχει η Γαλλία εδώ; Εάν μου πεις “και η δική μου η ΤΟΤΑL έκανε συμφωνίες”, τότε άφησε την TOTAL να μιλήσει. Και αυτή μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να συνεχίζει να μιλά σε αυτό το θέμα, είναι άλλο θέμα. Εσύ ως Γαλλία δεν έχεις τέτοιο δικαίωμα, τέτοια αρμοδιότητα να λες κάτι τέτοιο

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι βάσει διεθνές δικαίου, «ο λαός που ζει σε όλη την Κύπρο διαμοιράζεται από κοινού το νερό που βγαίνει εκεί μέχρι όλα. Το θέμα είναι αυτό. Εκεί οι ομογενείς μου έχουν δικαιώματα. Εμείς παρακολουθούμε αυτά τα δικαιώματα», σημειώνοντας ότι αυτά τα δικαιώματα δεν τα χαρίζουμε, αλλά και ότι ο νότος με τον ίδιο τρόπο έχει σε ίσο ποσοστό δικαιώματα.

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τα δικαιώματα των ομογενών του Τουρκοκύπριων, λέγοντας ότι: «Αλλά οι ομογενείς μου Τουρκοκύπριοι στον βορρά δεν είναι διαφορετικοί. Έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αν γι’ αυτά αποφασίσει τις λεπτομέρειες ο νότος, εμείς θα το αγνοήσουμε, επιτρέποντας την εξαπάτηση του βορρά;», και στη συνέχεια εξαπολύοντας επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο ανέφερε:

Τί δουλειά έχουν εδώ οι Γάλλοι; Αυτή αναλαμβάνουν καθήκοντα κατά το δοκούν. Ο κ. Μακρόν είναι πολύ ατζαμής σε αυτές τις δουλειές. Δεν έχει συνηθίσει ακόμη σε αυτή τη δουλειά. Και μάλλον μέχρι να συνηθίσει θα πάρει πολύ χρόνο

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι πριν από λίγε ημέρες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Med7, στη Βαλέτα της Μάλτας, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη του στη Λευκωσία και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία», σημείωσε ακόμη ο ίδιος.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος, ανέφερε ότι «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί», ενώ σύμφωνα με το CNN Turk τόνισε ότι η χώρα διαθέτει τέσσερα πλοία, εκ των οποίων τα δυο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων, συνεχίζοντας τις προκλητικές του δηλώσεις λέγοντας ότι:

Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίσουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιους θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας

Διαβάστε ακόμη:

Έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Photo: Kayhan Özer/Anadolu Agency
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved