Προφυλακιστέος ο Ριχάρδος, μετά τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας διαφθοράς και του αρμόδιου εισαγγελέα, ενώ προφυλακιστέα κρίθηκε και η φερόμενη υπαρχηγός των λαθρεμπόρων χρυσού. Όλα όσα είπε ο ενεχυροδανειστής στην απολογία του.

Μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, που κράτησε σχεδόν δύο ώρες, στη φυλακή οδηγείται ο γνωστός ενεχυροδανειστής, ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας, ο οποίος κατηγορείται για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

«Παρά τις προσπάθειες μας και παρά το ότι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε ανακριτή και εισαγγελέα να αντιληφθούν υποδομή υποθέσεως, αυτό δεν κατέστη δυνατό και αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση» ανέφερε ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «κυριάρχησε η ηχηρότητα της υποθέσεως και η δήλωση του πρωθυπουργού, που ουσιαστικά προκατέλαβε την κατάληξη της υπόθεσης».

Στο υπόμνημα που παρέδωσε νωρίτερα την Κυριακή στην ανακρίτρια, ο ενεχυροδανειστής εξαπέλυσε μεταξύ άλλων επίθεση κατά των αστυνομικών που πραγματοποίησαν τις έρευνες, ενώ κόντρα φέρεται να έχει ξεσπάσει και με τον φερόμενο ως «συναρχηγό».

Ειδικότερα, ο Ριχάρδος αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του, ενώ στο υπόμνημα του, χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: «Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες».

Αναλυτικά όλα όσα είπε στην απολογία του:

Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων στράφηκε στο υπόμνημα που κατέθεσε κατά των αστυνομικών, οι οποίοι και πραγματοποίησαν την προανάκριση, αναφέροντας ότι είναι παντελώς άσχετοι «με το αντικείμενο και δεν αντελήφθησαν ότι δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία».

Σχετικά με τον συγκατηγορούμενο του και φερόμενο συναρχηγό, κατά το κατηγορητήριο, του κυκλώματος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γνωστός ενεχυροδανειστής τονίζει ότι συνεργαζόταν στο πλαίσιο νόμιμων εξαγωγών χρυσού στην Τουρκία.

Παράλληλα, ο ενεχυροδανειστής, σημείωσε στο απολογητικό του υπόμνημα ότι η επιχειρηματική του δραστηριότητα ήταν νόμιμη κι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Ως ενεχυροδανειστής δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των υπαλλήλων μου, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε έχει παραληφθεί απ’ τα καταστήματά του έστω κι ένα αντικείμενο άτυπα χωρίς να καταγραφεί η συναλλαγή, άλλα και ουδέποτε έχει παραλάβει αντικείμενα από τρίτους ενεχυροδανειστές ή πρόσωπα που συγκεντρώνουν αντικείμενα άνευ αδείας και παραστατικών, ενώ τονίζει ότι οι μεταφορείς των κοσμημάτων έχουν υποστεί εξονυχιστικούς αστυνομικούς ελέγχους:

Σημειωτέον ότι οι μεταφορείς των κοσμημάτων από τα υποκαταστήματά μου προς το κεντρικό κατάστημα, οι οποίοι εργάζονται για την εταιρία “DK Hellas Security” έχουν επανειλημμένως υποστεί εξονυχιστικούς αστυνομικούς ελέγχους ως προς την προέλευση των κοσμημάτων και την καταγραφή αυτών στα βιβλία των επιχειρήσεών μου με αρνητικό πάντοτε αποτέλεσμα

Έπειτα, ο κατηγορούμενος τόνισε ότι «ουδέποτε ήρθα σε επικοινωνία με τους φερόμενους ως γυρολόγους ή «πασπαρτού» ή τρίτους ενεχυροδανειστές που πήγαιναν τιμαλφή στον ….(σσ φερόμενο «συναρχηγό») από διάφορα ενεχυροδανειστήρια, διότι με τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του δεν είχα καμία γνώση, ανάμειξη ή ωφέλεια».

Αναφορικά με τις συναλλαγές του φερόμενου συναρχηγού με τους Κινέζους, ο ενεχυροδανειστής υπογράμμισε ότι δεν είχε καμία γνώση, ανάμειξη, τηλεφωνική ή δια ζώσης συνομιλία ή φυσική παρουσία και τις πληροφορήθηκα το πρώτον από τη δικογραφία, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι:

Ουδέποτε έχω πραγματοποιήσει παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε τρόπο, αφού οι εξαγωγές που πραγματοποιώ είναι πάντοτε νόμιμες μέσω του τελωνείου του Αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος του υπομνήματος που κατέθεσε ο Ριχάρδος στην ανακρίτρια, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν την έρευνα για την υπόθεση.

«Δυστυχώς οι αστυνομικοί που επελήφθησαν της αστυνομικής προανάκρισης», σημειώνει ο ενεχυροδανειστής στο υπόμνημά του ότι «ήσαν παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο και δεν αντελήφθησαν ότι δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία ούτε και επικοινώνησαν με κάποιο αρμόδιο τελωνείο, προκειμένου να τους εξηγήσει το νομικό καθεστώς, αλλά περιορίστηκαν να ρωτήσουν έναν, όχι τόσο τυχαίο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες φίλο τους εκτελωνιστή, στον οποίο μάλιστα δεν έθεσαν σκόπιμα τα σωστά ερωτήματα», ενώ συμπλήρωσε ακόμη κι ότι η έκθεση αυτή δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ, με σκοπό να εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη:

Τρανή απόδειξη της δόλιας προαίρεσης και της προχειρότητας των αστυνομικών ήταν ότι υποκατέστησαν τους αρμόδιους τελωνειακούς και σαν “μαθητευόμενοι μάγοι” κατασκεύασαν οι ίδιοι έγγραφο υπολογισμού φόρων που δήθεν απώλεσε το δημόσιο και μάλιστα όχι με βάση την αξία του φερόμενου “λαθρεμπορεύματος”, αφού τέτοιο δεν υπήρξε, αλλά με βάση…. αυθαίρετη εκτίμηση τηλεφωνικών συνομιλιών, λες και επρόκειτο για υπόθεση ναρκωτικών ή εκβίασης. Ακολούθως η έκθεση αυτή δημοσιοποιήθηκε στα ΜΜΕ, με σκοπό τη δημιουργία εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, πλην όμως αυτή δεν έχει την παραμικρή αποδεικτική αξία, ως συνταχθείσα από παντελώς αναρμόδιους και άσχετους με το αντικείμενο, αλλά εκθέτει την ελληνική αστυνομία και έχει οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία εκατοντάδες ανθρώπους

 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ενεχυροδανειστής αναφέρει στο υπόμνημά του ότι αντίθετα από όσα διενήργησαν οι αστυνομικοί, η νόμιμη διαδικασία «προϋποθέτει την κατάσχεση των αντικειμένων της λαθρεμπορίας κατ’ ά. 164 Τελωνειακού Κώδικα, την παράδοσή τους στην αρμόδια τελωνειακή αρχή κατ’ ά. 167 Τελωνειακού Κώδικα και τη σύνταξη έκθεσης προσδιορισμού τυχόν οφειλόμενων δασμών, φόρων κ.λπ. από τον προϊστάμενο της τελωνειακής αρχής κατ’ ά. 169 Τελωνειακού Κώδικα».

«Είναι μοναδική περίπτωση στα δικαστικά χρονικά να διαβιβάζεται στην Εισαγγελία δικογραφία λαθρεμπορίας από Τμήμα Ασφαλείας και όχι από το ΣΔΟΕ ή την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή που γνωρίζουν την τελωνειακή νομοθεσία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο γνωστός ενεχυροδανειστής.

Από τον τρόπο που σκόπιμα χειρίστηκε η αστυνομία την όλη κατάσταση, το αποτέλεσμα ήταν σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η ολοκληρωτικά εσφαλμένη αναφορά ότι δήθεν κατά την αστυνομική επιχείρηση προέκυψαν απώλειες εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο άνω των 150 χιλιάδων ευρώ, επειδή μεταξύ άλλων στο ενεχυροδανειστήριό μου επί της οδού Πατησίων 32 κατασχέθηκαν 13,6 κιλά χρυσού σε μορφή σκραπ.

«Εντούτοις, η κατοχή χρυσού δεν αποτελεί λαθρεμπορία, διότι δεν υπάγεται σε κάποια νομοτυπική μορφή του αδικήματος ούτε συνιστά απώλεια φόρων για το ελληνικό κράτος ούτε μπορεί κανείς να κατασκευάσει ποινικό αδίκημα με βάση την υπόθεση ότι στο μέλλον μπορεί αυτά να εξάγονταν στην Τουρκία, ειδικά μάλιστα όταν στην παρούσα υπόθεση αποδεικνύεται ότι η επιχείρησή μου εξήγαγε χρυσό στην Τουρκία νόμιμα μέσω του τελωνείου του αερολιμένα “Ελ. Βενιζέλος” και μάλιστα οι κατασχεθείσες στην επιχείρησή μου πλάκες χρυσού, όπως προκύπτει από την οικεία έκθεση κατάσχεσης, ήταν συσκευασμένες σε ειδικά πλαστικά κουτιά με ειδικές σφραγίδες ασφαλείας για εξαγωγή και ανέγραφαν τις παραλήπτριες εταιρείες στην Τουρκία, άρα δεν είχαν ούτε μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με παράνομες εξαγωγές!», συνεχίζει το κείμενο που παρέδωσε στην ανακρίτρια.

Ταυτόχρονα, πιο κάτω ο ενεχυροδανειστής που κατηγορείται για το λαθρεμπόριο χρυσού, τονίζει ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί αναφέρουν στη σελίδα 35 του διαβιβαστικού ότι οι εξαγωγές χρυσού και ασημιού εκ μέρους του μέσω του αεροδρομίου ανήλθαν σε αξία 13,1 εκατ. ευρώ για το 2017 και 17,4 εκατ. ευρώ για το έτος 2018 (μέχρι 13.9.2018), δηλαδή συνολικά 30 εκατ. ευρώ και για τα δύο έτη μέχρι σήμερα:

Παράλληλα, εκτιμούν αυθαίρετα ότι η αξία του παρανόμως (μέσω λεωφορείων) εξαχθέντος χρυσού ανήλθε μόλις στα 3 εκ ευρώ. Όταν λοιπόν η αξία του χρυσού και του ασημιού που εξήγαγα νόμιμα, είναι δεκαπλάσια της αξίας του χρυσού που εξήχθη παρανόμως (από άλλα πρόσωπα και χωρίς δική μου γνώση και συμμετοχή), καθίσταται προφανές ότι όχι μόνο πως η δική μου επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν απόλυτα νόμιμη και διαφανής, αλλά και ότι δεν είχα πραγματικά κανένα λόγο και κανένα κίνητρο έστω και να διανοηθώ να προβώ σε παράνομη εξαγωγή χρυσού

Επίσης, τονίζει ότι «ουδέποτε κατείχα “μαύρο” χρήμα και ουδέποτε διέθεσα “μαύρο” χρήμα σε προωθητικές ενέργειες, αλλ’ αντιθέτως τα χρήματα για τις διαφημίσεις των καταστημάτων προέρχονταν από τον κύκλο εργασιών μου που μόνο για το έτος 2017 ήταν 14,3 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των φορολογικών μου δηλώσεων».

Τέλος, αναφορικά με τον φερόμενο ως «συναρχηγό» του κυκλώματος, Τούρκο συριακης καταγωγής, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί, ο ενεχυροδανειστής ανέφερε ότι ο Τούρκος τον προσέγγισε το 2015 και του πρότεινε συνεργασία με εταιρείες συμφερόντων που είχε ο ίδιος και ο αδερφός του στην Τουρκία στο αντικείμενο της εξαγωγής χρυσού προς τη συγκεκριμένη χώρα, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι: «Μου ανέφερε ότι ήδη συνεργαζόταν με πολλά ενεχυροδανειστήρια και ότι η συγκεκριμένη εξαγωγή ήταν συμφέρουσα, διότι η Τουρκία δεν φορολογεί το χρυσό σε μορφή σκραπ, και ότι οι εταιρείες του, πωλούν το χρυσό στο τουρκικό χρηματιστήριο χρυσού που λειτουργεί από το 1995».

Προφυλακιστέα και η φερόμενη υπαρχηγός

Μετά τον ενεχυροδανειστή, Δημήτρη – Ριχάρδο Μυλωνά, προφυλακιστέα κρίθηκε απ’ την ανακρίτρια διαφθοράς και η φερόμενη ως υπαρχηγός του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη γραμματέα του κεντρικού καταστήματος στην οδό Πατησίων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μητέρα δύο παιδιών, αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες συναλλαγές και ότι εργαζόταν νόμιμα στο κατάστημα.

«Υπαρχηγός με 1.200 μισθό τον μήνα, είναι αστείο», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνήγοροι της.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση έχουν απολογηθεί μέχρι και την Κυριακή 40 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι οκτώ έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.

Διαβάστε ακόμη:

Τι υποστήριξε στην απολογία του ο ενεχυροδανειστής | Αρνείται τις κατηγορίες

Photo: EUROKINISSI