Προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Προβάδισμα στον Πεντάροφσκι

LIKE US ON FACEBOOK

Προβάδισμα στον Πεντάροφσκι δίνουν τα πρώτα exit polls απ’ τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Η αποχή αναδείχθηκε σε μεγάλη νικήτρια των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής της Βόρειας Μακεδονίας, των πρώτων αποτελεσμάτων των εκλογών, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι, φέρεται να προηγείται με μικρή διαφορά έναντι του κόμματος της Αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, και της υποψήφιας του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Έως και το 30% των καταμετρημένων ψήφων, ο Στέβο Πεντάροφσκι φέρεται να συγκεντρώνει το 42,3%, ενώ αντίστοιχα η Σιλιάνοφσκα φέρεται να κερδίζει το ποσοστό του 40,7%. Την ίδια στιγμή, ο τρίτος υποψήφιος, Μπλέριμ Ρέκα, τον οποίο υποστηρίζουν και τα δύο αλβανικά κόμματα της Αντιπολίτευσης, κατακτά το ποσοστό 13%.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 21 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ο α’ γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ ο δεύτερος αναμένεται να διεξαχθεί στις 5 Μαΐου, όπως όλα δείχνουν ανάμεσα στον Πεντάροφσκι και τη Σιλιάνοφσκα.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ακόμη ότι σε μεγάλο νικητή του πρώτου γύρου των εκλογών αναδείχθηκε η αποχή, με τη συμμετοχή μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες να ανέρχεται σε ποσοστό 42%. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το χαμηλότερο απ’ όλες τις προεδρικές εκλογές που έχουν γίνει στη χώρα, ενώ χαρακτηριστικά στις τελευταίες εκλογές το 2014, το ποσοστό συμμετοχής του α’ γύρου ανερχόταν σε 49%.

Για να είναι έγκυρες οι εκλογές, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να ξεπεράσει το 40%, κάτι που ωστόσο δεν είναι βέβαιο.

Photo: Reuters
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved