Πρέσβης της Ε.Ε. επισκέφτηκε τους Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται υπό κράτησης στις φυλακές ύψιστης ασφαλείας στην Αδριανόπουλη. Τι συζήτησαν.

Πρέσβης της Ε.Ε. επισκέφτηκε τους Έλληνες στρατιωτικούς που είναι υπό κράτηση στην Τουρκία μετά το νέο «όχι» της τουρκικής δικαιοσύνης στο νέο αίτημα αποφυλάκισης.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία πρέσβης Κρίστιαν Μπέργκερ ενημέρωσε τον Μανώλη Κεφαλογιάννη για αυτή τη συνάντηση που είχε με τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Όπως ανέφερε στον κ. Κεφαλογιάννη προσπαθούσε πολλές εβδομάδες να συναντήσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τελικά τα κατάφερε στις 16 Ιουλίου τη Δευτέρα.

Ο πρέσβης της Ε.Ε. επισκέφτηκε τους Έλληνες στρατιωτικούς, μια συνάντηση που κράτησε αρκετή ώρα, ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος και οι δυο τους βρίσκονται σε καλή σωματική και πνευματική κατάσταση, παρ’ όλο που βρίσκονται 4,5 μήνες στη φυλακή. Απ’ τη μεριά τους οι δύο στρατιωτικοί τον ευχαρίστησαν για την επίσκεψη αλλά και τη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του τον Κρίστιαν Μπέρκγερ για το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς τον ενημέρωσε για την νέα απόρριψη, την 5η κατά σειρά, αποφυλάκισής τους.

Τέλος του υπογράμμισε πως ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης είναι Ευρωπαίοι πολίτες που φυλούσαν ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να ενταθούν οι ευρωπαϊκές προσπάθειες και ενέργειες για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Να υπενθυμίσουμε πως το νέο “όχι” απ’ το τουρκικό δικαστήριο αιτιολογήθηκε πως συνεχίζεται η έρευνα των δεδομένων που βρέθηκαν στα κινητά του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη.

Παράλληλα, να σημειώσουμε πως με μια τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ορίζει ότι πλέον είναι μόνιμοι κάτοικοι της Τουρκίας οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Πιο συγκεκριμένα, οι Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης θα υπηρετούν μόνιμα την Τουρκία. Κατόπιν αυτής της τροπολογίας, απορρίπτεται ένα από τα βασικά επιχειρήματα της τουρκικής δικαιοσύνης πως οι δύο Έλληνες δεν διαθέτουν μόνιμη διεύθυνση στη χώρα και γι΄αυτό απορρίπτουν το αίτημα αποφυλάκισής τους.

Διαβάστε αναλυτικά:

Η τουρκική Δικαιοσύνη είπε ξανά «όχι» στους Έλληνες στρατιωτικούς

Photo:DHA