Άκρως ενθαρρυντικά μοιάζουν να είναι τα νέα για τη χώρας μας στον οικονομικό τομέα. Από τη μία η «ένεση» του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και από την άλλη το «πράσινο φως» από το Euro Working Group για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Μετά την παρουσίαση του αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, από την ελληνική κυβέρνηση στο ESM και στο Euro Working Group, αποφασίστηκε να εγκριθεί η πρόωρη αποπληρωμή ενός τμήματος των δανείων από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές μέσα από το υπουργείο Οικονομικών λέγεται πως τα παρευρισκόμενα κράτη – μέλη κατά την παρουσίαση του αιτήματος δεν έφεραν καμία αντίρρηση – κάτι που μπορούσαν να κάνουν – με την έγκριση του αιτήματος για πρόωρη προπληρωμή του ΔΝΤ να είναι μονόδρομος.

Να σημειώσουμε πως η πρόωρη προπληρωμή αφορά ένα ογκώδες ποσό της τάξεως των 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για το πιο «παχυλό» μέρος όλου του δανείου του ΔΝΤ, διότι έχει επιτόκιο που ανέρχεται στα 5,13%.

Ωστόσο, στη συνάντηση αυτή δεν παρουσιάστηκε μόνο το αίτημα για την πρόωρη προπληρωμή του ΔΝΤ, καθώς έπονται και άλλα θέματα όμοιας αξίας με το πρώτο.

Στο τραπέζι πρόκειται να συζητηθούν ακόμα η καταβολή του 13ου μισθού/ 13ης σύνταξης με φόντο την μείωση ορισμένων φόρων που ενδέχεται να εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά (2020). Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί την μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 22%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και το γεγονός ότι σε νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να διατηρηθεί ο υπάρχων συντελεστής ΦΠΑ.

Τέλος, να ενημερώσουμε πως από Δευτέρα, 6 Μαΐου, αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομική ανάσα για τη χώρα με επιστροφές που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ

Photo: John Thys, Pool Photo via AP