«Πέρασε» ο ελληνικός προϋπολογισμός απ’ την Κομισιόν, ο οποίος κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες. Δεν έλαβε καμία “σημείωση” η Ελλάδα, όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

Έχει το πράσινο φως ο ελληνικός προϋπολογισμός απ’ την Κομισιόν, χωρίς να ζητά διευκρινίσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως έγινε σε άλλες χώρες.

Οι χώρες οι οποίες έλαβαν επιστολή από την Κομισιόν ζητώντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις, είναι εκτός από την Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Όλες οι επιστολές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές και το προσχέδιο που κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες, «πέρασε» απ’ τις Βρυξέλλες.

Τα δύο σενάρια στον προϋπολογισμό

Να σημειώσουμε πως ο ελληνικός προϋπολογισμός κατατέθηκε με δύο σενάρια με την περικοπή και τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ο ελληνικός προϋπολογισμός, εκτός από τη μη περικοπή των συντάξεων, περιλαμβάνει επίσης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% το 2019, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, την χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας, τη μείωση κατά 5% του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%), την επιδότηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους καθώς και τις προσλήψεις 4.500 καθηγητών παράλληλα με την μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων 3.000 εργαζόμενων στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

Όλα αυτά τα θετικά μέτρα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, πριν από μερικές μέρες, ενώ γίνεται ξεκάθαρο πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις.

Διαβάστε επίσης:

Άνευ προηγουμένου η απόκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού, λέει η Κομισιόν

Photo: Shutterstock