Ta κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα διαρκώς αυξάνονται κι ένας άνδρας δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή. Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό και όσα πρέπει να γνωρίζω.

Τα κύρια συμπτώματα του κορονοϊού που πρέπει όλοι να προσέχουμε και να δίνουμε προσοχή είναι πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, αρθραλγίες, μυαλγίες, αδυναμία και δυσκολία στην αναπνοή.

Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να σε θορυβήσουν.

Πότε πρέπει να ελεγχθώ και πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό;

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει :

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης
ή

Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Δείτε στον χάρτη τα κρούσματα ανά τον κόσμο.  

Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό;

Αν εμφανίσουμε τα συμπτώματα, δεν πηγαίνουμε στο νοσοκομείο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει θέσει σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή βοηθείας 1135, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και παρέχει και πληροφορίες σχετικά.

Πού κάνω το τεστ και πόσο κοστίζει

Στις βασικές οδηγίες αναφέρεται να μην επικρατήσει πανικός και να μην προσφεύγουμε να κάνουμε το τεστ για τον κορονοϊό.  Το τεστ πραγματοποιείται είτε επειδή το σύστησε ο γιατρός, σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο, είτε σε μια δομή με χώρο απομόνωσης, είτε κατ’ οίκον.

Ήδη μεγάλες κλινικές (γνωστοί όμιλοι με εκατοντάδες κλίνες) έχουν δημιουργήσει και αυξάνουν τέτοιους ειδικούς χώρους.

Δεν πραγματοποιείται σε κάποιον που δεν έχει τα συμπτώματα.

Όσον αφορά σε δημόσια νοσοκομεία, το τεστ δε γίνεται από όλα παρά από μικρό αριθμό. Συγκεκριμένα εξετάσεις γίνονται στα 7 εργαστήρια αναφοράς Παστέρ, Μικροβιολιολογικό Εργαστήριο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν και Λάρισα.

Για να σταλεί δείγμα όμως σε αυτά θα πρέπει ο δυνητικός ασθενής με κορονοϊό, να πάει σε νοσοκομείο και αφού φανεί ότι όντως είναι ύποπτο κρούσμα, θα ληφθεί δείγμα (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα).

Στη συνέχεια θα πρέπει να απομονωθεί και αφού διαπιστωθεί αν είναι θετικός είτε θα νοσηλευτεί είτε θα απομονωθεί για τουλάχιστον 14 μέρες σπίτι του.

Πόσο κοστίζει;

Το κόστος του τεστ ξεκινά από τα 120 ευρώ, στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί ιατρική επίσκεψη και μπορεί να ανέλθει έως και 300 ευρώ, μαζί με την επίσκεψη. Το τεστ της γρίπης ξεκινά από την τιμή των 10 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να φτάσει και στα 70 ευρώ (με ιατρική επίσκεψη).

Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση και εξαρτάται από τον όγκο των δειγμάτων που παραλαμβάνει κάθε εργαστήριο. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί το αποτέλεσμα να βγει σε 5-6 ώρες ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες.

Ποια είναι τα νοσοκομεία αναφοράς;

Αφού καλέσουμε τον ΕΟΔΥ (1135 & 210-5212504) και αναφέρουμε τα συμπτώματα και το ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών, λαμβάνουμε τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς:

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών “Η Σωτηρία”, Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών “Ο Ευαγγελισμός”
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ “Αττικόν”, Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας “Θριάσιο”
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο”
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια”, Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων “Ο Άγιος Γεώργιος”
  • Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”
  • Νοσοκομείο Παίδων “Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού”
  • Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Κανόνες υγιεινής για τον κοροναϊό που όλοι πρέπει ν’ ακολουθούμε.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό:

Αναλυτικά όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό και οι διευκολύνσεις προς τους πολίτες

Photo: Pixabay