«Παγωμένη» παραμένει η χώρα και σήμερα Σαββάτο, με τα θερμόμετρα σε ορισμένες περιοχές να έχουν πέσει κάτω απ’ τους -10 βαθμούς Κελσίου. Πού εντοπίζονται προβλήματα απ’ την κακοκαιρία και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Πιο συγκεκριμένα, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται σήμερα στη Φλώρινα, στα Ιωάννινα, τα Γρεβενών και την Κοζάνη, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo να αναφέρει ότι το θερμόμετρο έδειξε -12,8 στο Βαρικό Φλώρινας, -11,7 στη Βωβούσα Ιωαννίνων, -11,5 στα Γρεβενά, -11,2 στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων, -10,9 στα Ιωάννινα, -10,7 στο Πληκάτι Ιωαννίνων, -10,6 στο Μεσόβουνο Κοζάνης και -10,5 στη Βλάστη Κοζάνης.

Πυκνή χιονόπτωση σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη

Η πυκνή χιονόπτωση που σημειώνεται στην ανατολική Μακεδονία από το πρωί του Σαββάτου, εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Ειδικότερα, στη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και οι τοπικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλλουν μεγάλες προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο με τη χρήση εκχιονιστικών μηχανημάτων και τη ρίψη αλατιού.

Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης έχουν αναστείλει προσωρινά τα δρομολόγιά τους, ενώ προβλήματα εντοπίζονται και σε τμήματα της Εγνατίας Οδού που διέρχεται μέσα από περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης. Απαραίτητες κρίνονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο των επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο και των τριών περιοχών.

Έντονη είναι η χιονόπτωση από την Παρασκευή το βράδυ και στη Θάσο, με τα προβλήματα να εντοπίζονται στο ορεινό τμήμα. Προσπάθειες ώστε κάποιες κεντρικές οδικές αρτηρίες στις πεδινές περιοχές να μείνουν ανοιχτές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές στη Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν απ’ τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, περιοχές στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις 04-01-2019.

Αναλυτικά πρόκειται για:

  • τους Δήμους Ελασσόνας, Τεμπών και Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας
  • τους Δήμους Πύλης και Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων
  • τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Μουζακίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και
  • τους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας

Ταυτόχρονα για τους ίδιους λόγους, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα:

  • οι Δήμοι Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου
  • οι Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Νικολάου, Ν. Μαρμαρά, Νικήτης, καθώς και η Τοπική Κοινότητα Μεταγγιτσίου της Δημοτικής Ενότητας Σιθωνίας του Δήμου Σιθωνίας
  • η Δημοτική Κοινότητα Συκέας και η Τοπική Κοινότητα Σάρτης της Δημοτικής Ενότητας Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας
  • οι Δημοτικές Ενότητες Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων – Ακάνθου του Δήμου Αριστοτέλη, καθώς και
  • οι Τοπικές Κοινότητες Παλιουρίου και Αγίας Παρασκευής της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης του Δήμου Κασσάνδρας.

Θεσσαλονίκη: Ομαλοποιείται η κατάσταση στο αεροδρόμιο | Προβλήματα στα δρομολόγια ΚΤΕΛ

Σταδιακά καλυτερεύει η κατάσταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», καθώς γίνονται πλέον 4 αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου.

Προβλήματα και καθυστερήσεις εντοπίζονται στα δρομολόγια από τον σταθμό ΚΤΛ Μακεδονία. Οι καθυστερήσεις αφορούν κυρίως τα δρομολόγια προς την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τα οποία αναχωρούν κάθε δύο ώρες, αντί για κάθε μία.

Παράλληλα, έχουν διακοπεί τα δρομολόγια προς τη Χαλκιδική, εξαιτίας της απαγόρευσης της αστυνομίας για την κυκλοφορία φορτηγών και λεωφορείων.

Σχετικά με τα λεωφορεία ΟΑΣΘ, αυτά σταδιακά αρχίζουν να κυκλοφορούν. Σημειώνεται ότι από το πρωί του Σαββάτου είχαν σταματήσει τα δρομολόγια λόγω του χιονιού στους δρόμους.

Λειτουργούν τα λεωφορεία των γραμμών 2Κ, 3Κ, 27, 28, 32 και το 57, ενώ σύντομα θα επανακυκλοφορήσουν και οι άλλες γραμμές.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη Β. Εύβοια

Αποκαταστάθηκε μετά από 24 ώρες και μετά από παρέμβαση συνταξιούχων τεχνικών της ΔΕΗ η ηλεκτροδότηση στη Β. Εύβοιας, η οποία είχε διακοπεί εξαιτίας της κακοκαιρίας, από την Παρασκευή στη 1 μετά το μεσημέρι.

Η διακοπή είχε αφήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πολλά χωριά στη Β. Εύβοια, οι κάτοικοι των οποίων αναγκάστηκαν να περάσουν μια δύσκολη νύχτα με δριμύ κρύο.

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Δεκάδες ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική τις τελευταίες δύο μέρες σχετικά με περιστατικά που αφορούσαν τη  μεταφορά ασθενών, φαρμάκων και παγιδευμένων στα χιόνια

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο του Π.Σ., από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, έγιναν από συνεργεία της Πυροσβεστικής μεταφορά 28 ασθενών (κυρίως νεφροπαθών για προγραμματισμένη αιμοκάθαρση) προς νοσηλευτικά ιδρύματα, στις περιοχές: Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Λευκάδας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Κιλκίς, Καβάλας, Χαλκιδικής και Σερρών.

Έγινε ακόμη μεταφορά φαρμάκων σε ασθενείς στις περιοχές Πουγκάκια Φθιώτιδας, Σπερχειάδα Φθιώτιδας, Σφακιώτες Λευκάδας και μεταφέρθηκε θερμαντική συσκευή σε υπερήλικα καρδιοπαθή στην περιοχή Τσούκα Φθιώτιδας.

Τέλος, έλαβε χώρα συνολικά μεταφορά 45 ατόμων σε ασφαλή σημεία, στην Πεντέλη Αττικής, στην Κοζάνη, στην Θεσσαλονίκη, στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης Αρκαδίας, στην Πιερία, στην Φθιώτιδα, στα Ιωάννινά και στην Ημαθία.

Διαβάστε ακόμη:

Χάος στο αεροδρόμιο Μακεδονία | Χιλιάδες ταξιδιώτες αποκλεισμένοι