Πού διαμορφώνεται τελικά το όριο για την προστασία της κύριας κατοικίας;

LIKE US ON FACEBOOK

Κι ενώ τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο για την πρώτη κατοικία, τις τελευταίες ώρες ακούγεται όλο και πιο έντονα το επικρατέστερο συμβιβαστικό σενάριο ανάμεσα σε Κυβέρνηση και τράπεζες.

Πού διαμορφώνεται τελικά το όριο για την προστασία της κύριας κατοικίας; Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι το όριο να διαμορφωθεί στις 120.000 ευρώ.

Στη συνεδρίαση που έγινε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώθηκε η διάθεση της Κυβέρνησης αλλά και των διοικήσεων των τραπεζών να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο ζήτημα της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Έτσι, αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο συμβιβαστικό σενάριο ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται πως είναι το όριο των 120.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών έφεραν στη συνάντηση της Δευτέρας κοστολογημένες προτάσεις και το συγκεκριμένο όριο όλα δείχνουν ότι ικανοποιεί και τις προθέσεις της Κυβέρνησης να προστατεύσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δανειοληπτών, αλλά και τις ανάγκες των τραπεζών να μην επιβαρυνθούν οι ισολογισμοί τους.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται πως καλύπτει και την ανάγκη του κρατικού προϋπολογισμού να μην υποστεί μεγαλύτερο κόστος από τα περίπου διαθέσιμα 160 εκατ. ευρώ για επιδότηση των δανειοληπτών με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη.

Μια ακόμα σημαντική απόφαση που ελήφθη στη σύσκεψη είναι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή απόφαση ώστε να μην παραταθεί εκ νέου ο νόμος Κατσέλη και το νέο πλαίσιο να είναι έτοιμο μέχρι να τελειώσει ο Φεβρουάριος.

Τις επόμενες ημέρες Κυβέρνηση και τράπεζες θα εργαστούν εντατικά ώστε να έχουν κοινή γραμμή μπροστά στους Θεσμούς, οι οποίοι μέχρι τέλος του μήνα ανακοινώνουν την έκθεσή τους για την ελληνική οικονομία.

Προς το παρόν, πάντως, οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν σ’ ένα όριο γύρω στις 120.000 ευρώ και σ’ ένα εισοδηματικό κριτήριο της τάξεως των 20.000 ευρώ. Τα εν λόγω ποσά, ωστόσο, θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και τις «εύλογες δαπάνες» του.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι οι τράπεζες μάλλον αποδέχονται την ένταξη στη ρύθμιση και των δανείων που είναι επιχειρηματικού χαρακτήρα αλλά δόθηκαν με προσημείωση της κύριας κατοικίας, με τη διευκρίνιση, όμως, ότι η διαδικασία της ρύθμισης του δανείου θα αποτελεί θέμα των τραπεζών και των δανειοληπτών.

Όταν ο δανειολήπτης θα κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα του προτείνεται μια δόση η οποία θα εξαρτάται από το ύψος του δανείου, την αξία του ακινήτου και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του νοικοκυριού. Έτσι, τελικά η δόση θα είναι αποτέλεσμα των εξής:

  • Αναπροσαρμογής του επιτοκίου ώστε αυτό να μην ξεπερνά το Euribor και μια προσαύξηση της τάξεως της 1,5 -2 μονάδων.
  • Αναπροσαρμογής της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου. Η επιμήκυνση θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση της δόσης.
  • Κουρέματος μέρους του δανείου υπό την προϋπόθεση πως αυτό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο της αξίας του ακινήτου.

Το κούρεμα του δανείου θα γίνεται με βάση το υπολειπόμενο ποσό του σε σχέση με την αξία του ακινήτου.

Έτσι, ο δανειολήπτης θα αναλαμβάνει να πληρώσει ένα νέο δάνειο, η διάρκεια του οποίου θα φτάνει ακόμα και στα 25 χρόνια. Αν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα οριστούν, τότε θα επιδοτείται για την πληρωμή της δόσης με ένα ποσό που θα αντιστοιχεί ακόμη και στο 30% της μηνιαίας υποχρέωσης.

Οι δανειολήπτες που θα εντάσσονται στη ρύθμιση και θα πληρούν και το όριο της πρώτης κατοικίας, θα προστατεύονται από τους δανειστές τους για όσο χρονικό διάστημα θα παραμένουν στη ρύθμιση.

Διαβάστε ακόμα:

Τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία | Προς ψήφιση ο νέος νόμος

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved