Σε λίγες μέρες ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Ποια θα είναι η τιμή του και τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Πιο συγκεκριμένα, απ’ τις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλής Κιουρτζής στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κινηθεί στο 1,07 ευρώ. Όσον αφορά την περιφέρεια, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις και αναλόγως του κόστους μεταφοράς, η τιμή του θα κυμανθεί στο 1,10 με 1,20 ευρώ.

Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης;

Το ερώτημα όλων είναι πώς θα διαμορφωθεί το επίδομα θέρμανσης και ποιοι θα επωφεληθούν απ’ τις επερχόμενες αλλαγές.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζουν αλλαγές τόσο στα γεωγραφικά κριτήρια όσο και στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», δύο είναι μέχρι στιγμής τα επικρατέστερα σενάρια.

Ειδικότερα, το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση του βασικού επιδόματος κατά 20%, από τα 0,16 στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου, ενώ το δεύτερο προβλέπει αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από τα 0,16 στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αλλαγές και στα γεωγραφικά κριτήρια αλλά και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Οι στόχοι των αλλαγών που εξετάζονται είναι:

  • Να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές και τα οποία λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο στις περιοχές αυτές, αναγκάζονται να καταναλώνουν κάθε χρόνο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους πολύ πιο νωρίς από τα νοικοκυριά που κατοικούν στην υπόλοιπη χώρα.
  • Να καταβάλλονται τα ποσά του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους χωρίς καμία καθυστέρηση, κι εάν είναι εφικτό από την αρχή της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή από τον Οκτώβριο, κι όχι από τον Ιανουάριο του εκάστοτε επόμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη:

Αλλάζουν όλα στις συντάξεις, ΕΦΚΑ και μπλοκάκια | Δες όσα σ’ ενδιαφέρουν