Μέσα στον μήνα που διανύουμε αναμένεται να οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ ενώ το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Πότε εκτιμάται, όμως, ότι θα γίνει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ; Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας (MIA), το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ αναμένεται να διεξαχθεί τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Στόχος του δημοψηφίσματος θα είναι η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Απ’ την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ παραδέχθηκε πως μέχρι στιγμής το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν έχει αποφασιστεί, όμως, τόνισε ότι «αυτό θα γίνει σύντομα» κατόπιν συνεννόησης με τους πολιτικούς και κοινωνικούς εταίρους.

«Όπως και να διατυπωθεί το ερώτημα, το αποτέλεσμα θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα», είπε ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς τους πολίτες να υπερψηφίσουν τη συμφωνία με την Ελλάδα. Μαζί με όλους τους πολιτικούς παράγοντες θα αποφασιστεί εάν θα είναι συμβουλευτικό ή δεσμευτικό το αποτέλεσμα, συμπλήρωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η οριστικοποίηση της ημερομηνίας, η οποία αναμένεται είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε στις αρχές Οκτωβρίου, εκτιμάται μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου.

Μετά από τη σύνοδο, ελπίζουμε ότι θα ανακοινώσουμε την ημερομηνία, θα ορίσουμε το ερώτημα και θα αποφασίσουμε για τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος»

Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε απ’ την πλευρά του ότι στην προσεχή σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση ένταξης στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Όλα αυτά ενώ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Ζόραν Ζάεφ την εν μέρει απογοήτευσή του για τη στάση της Ε.Ε. για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ένωση.

Συγκεκριμένα, είπε πως περίμενε κάτι περισσότερο και μεγαλύτερη σαφήνεια από την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ. «Θα ήταν καλό να έχουμε περισσότερα κίνητρα για τους πολίτες μας», τόνισε αναφερόμενος στο δημοψήφισμα.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση της χώρας του και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ θα ευθυγραμμιστούν με τη λαϊκή βούληση, αν οι πολίτες της χώρας ταχθούν υπέρ της αλλαγής ονόματος στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία.

Διαβάστε ακόμα:

Η απογοήτευση του Ζάεφ για τη στάση της Ε.Ε. στο ζήτημα της ένταξης

Photo: EPA/HAYOUNG JEON