Πότε θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή; Μια ερώτηση που πολλούς έχει απασχολήσει και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης απάντησε σχετικά.

Η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα έρθει αφού περάσει από όλα τα προαπαιτούμενα στην ΠΓΔΜ και φυσικά μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα περάσει προς ψήφιση και κύρωση στην ελληνική Βουλή. Αυτό δήλωσε και ο κ. Βούτσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Μόλις η συμφωνία των Πρεσπών περάσει όλον τον οδικό χάρτη με τα προαπαιτούμενα στη γείτονα χώρα και εφόσον όλα τηρηθούν, τότε θα έρθει προς κύρωση και ψήφιση στην ελληνική Βουλή. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτό το χρονικό όριο μπορεί να είναι ο Φεβρουάριος ή ο Μάρτιος

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, θα υπάρξει μια «σαφής πλειοψηφία» εννοώντας ότι θα είναι 151, 152, 153, προσθέτοντας πως «τώρα, εάν υπάρξει και 170 θα το ξέρουμε τότε». Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα του για την κύρωση και ψήφιση της συμφωνίας, εκτιμώντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγκριθεί» η συμφωνία των Πρεσπών.

Ερωτηθείς για τη διαφορετική στάση που κρατά ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και για το ενδεχόμενο εκλογών, ο Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι «ο Πρωθυπουργός εάν κατάλαβα καλά δεν προεξόφλησε αποχώρηση του Πάνου Καμμένου. Είπε (για τις εκλογές) ότι κινούμαστε στη βάση του Σεπτεμβρίου, ο οποίος μπορεί να είναι και Οκτώβριος».

Όπως τόνισε ο κ. Βούτσης, οι πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν, θα είναι οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019 και θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. «Με βάση τη συνταγματική δέσμευση και όσα είπε ο Πρωθυπουργός δεν θα υπάρξουν τριπλές εκλογές», συμπλήρωσε.

Απ΄τη μεριά ο κ. Καμμένος, να υπενθυμίσουμε πως αν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, δίνει τρεις επιλογές στον κ. Τσίπρα. Η πρώτη επιλογή είναι να γίνει δημοψήφισμα -κάτι που ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν χρειάζεται-, η δεύτερη επιλογή είναι η αναβολή και να συζητηθεί η απόφαση μετά το τέλος της τετραετίας και η τρίτη είναι οι εκλογές.

Διαβάστε αναλυτικά:

Οι 3 επιλογές που δίνει ο Καμμένος στον Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ