Πότε θα δούμε την πρώτη υπερπανσέληνο του 2020; Την Κυριακή πάρε το ταίρι σου και πηγαίντε σε ένα όμορφο μέρος με θέα στον ουρανό γιατί έχει πανσέληνο!

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, λοιπόν, θα δούμε την πρώτη υπερπανσέληνο του 2020, διότι η πανσέληνος θα συμπέσει σχεδόν -με διαφορά μιας μέρας- με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται κάπως μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

Σημειώνεται πως το 2020 θα υπάρξουν άλλες τρεις υπερπανσέληνοι.

Η πανσέληνος θα συμβεί στις 09:34 ώρα Ελλάδας της Κυριακής, ενώ το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας).

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το βράδυ του Σαββάτου αλλά και της Κυριακής η Σελήνη θα φαίνεται φανταστική και μεγάλη, εφόσον βέβαια μας το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Στη Βόρεια Αμερική η συγκεκριμένη πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε παγανιά).

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

Πώς δημιουργήθηκε ο όρος “υπερπανσέληνος”;

Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επίσημος αστρονομικός, αλλά δημιουργήθηκε από αστρολόγους. Έως τη δεκαετία του 1970 κανένας δεν μιλούσε για σούπερ-φεγγάρια και υπερ-πανσέληνους, οπότε ένας αστρολόγος εφηύρε τον όρο που τελικά άρχισε να καθιερώνεται σιγά σιγά.

Δες κι αυτές τις εκπληκτικές εικόνες:

Πανσέληνος και χιόνι στο Περτούλι | Μοναδικές φωτογραφίες