Εισηγήθηκε η τροπολογία σχετικά με τον κατώτατο μισθό από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η διαδικασία φέρεται ότι θα ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη του 2018 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Γενάρη ΤΟΥ 2019.

Κορυφαία δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου κατά την διάρκεια της ομιλίας της. Η Υπουργός εισηγήθηκε την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου. Στόχος η επιτάχυνση της διαδικασίας.

Στόχος της τροπολογίας είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα είναι σε θέση να αποκτήσουν καλύτερους όρους εργασίας καθώς και τον μισθό των εργαζομένων.

Η Υπουργός τόνισε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν κύριο μέλημα της κυβέρνησης.

Η κ Αχτσιόγλου συνέχισε λέγοντας ότι λίγες μέρες μετά από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, έχουν επεκταθεί επτά κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες καλύπτουν περίπου 200.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι μισθωτοί θα δουν άμεση αύξηση στους μισθούς τους.

Επίσης ανέφερε ότι «ο νέος ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός θα θεσπιστεί, για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς ηλικιακές ρατσιστικές διακρίσεις (σ.σ.: υποκατώτατος μισθός) από αυτήν την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019». Σε αυτό το σημείο έκανε την υπενθύμιση ότι ο μισθός αυτός περικόπηκε το 2012 κατά 22%, αναφέροντας ότι αυτό έγινε μέσα σε μία νύχτα, όπου το ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούσε.

Εκείνη η κυβέρνηση, είχε δημιουργήσει και τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους εργαζόμενους, και με αυτόν τον τρόπο το εισόδημά τους είχε μείωση κατά 32%. Η Υπουργός, μάλιστα, υπογράμμισε ότι εκείνη η κυβέρνηση πάγωσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συνέτριψε τον τομέα Εργασία.

Η παρούσα Κυβέρνηση, η κ. Αχτσιόγλου είπε, ότι υπηρετεί ένα σχέδιο ανάπτυξης, η οποία θέλει να θωρακίσει τα εργασιακά δικαιώματα και τους κανόνες στην αγορά εργασίας. Όπως ανέφερε, αυτό θα γίνει με μεγαλύτερη ένταση τώρα που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια.

Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα αποδεικνύει μέρα με την ημέρα ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν ήταν μία συμβολική ενέργεια, αλλά μία μετάβαση σε περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία

Όλα όσο προβλέπονται στην νέα τροπολογία

Χτες, Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, η τροπολογία για τον επανακαθορισμό των προθεσμιών, αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του ημερομίσθιου για το 2018 κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον τομέα της Υγεία, που θα ψηφιστεί σήμερα, στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Η τροπολογία υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην έκθεση αξιολόγησης, αναφέρεται και το ειδικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου, και τίθεται μόνο για το 2018. Σκοπός είναι η διαδικασία να ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερου του Σεπτέμβρη του 2018 και να ολοκληρωθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Γενάρη του 2019.

Η Υπουργός Εργασίας είχε αναφέρει την περασμένη Δευτέρα:

Η διαδικασία προβλέπει μία σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του Υπουργού Εργασίας και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος σχολίασε ότι είναι «σφραγίδα αξιοπιστίας της Κυβέρνησης η τροπολογία»

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχρηστόπουλος, είπε ότι η τροπολογία είναι «σφραγίδα αξιοπιστίας της Κυβέρνησης».

«Η τροπολογία δείχνει τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού. Πηγαίνει κοστολογημένα. Λέει τώρα 25 ευρώ. Φεβρουάριο και μετά, ναι, θα φτάσουμε στον μισθό που ζητάει το ΚΚΕ. Είναι σφραγίδα αξιοπιστίας. Είναι ένα από τα 11 μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Αναφερόμενος στα σχόλια περί περικοπής συντάξεων ανέφερε ότι «υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική. Ούτε μισό ευρώ δεν θα κοπεί από καμία σύνταξη. Και δεν θα χρειαστεί ούτε μονομερή ενέργεια να κάνουμε, ούτε αναβολή του μέτρου. Το μέτρο θα ακυρωθεί. Αυτά γιατί κάποιοι έχουν επενδύσει στην περικοπή».

Πώς σχολίασε ο πολιτικός κόσμος την νέα τροπολογία

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, εισηγητής της ΝΔ αποκάλεσε την τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού «φούμαρα».

«Δεν θα δουν επί των ημερών σας αύξηση οι εργαζόμενοι, να πέσω έξω, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν θα πάρουν με την υποκρισία αυτής της κυβέρνησης» πρόσθεσε ο κ. Γιακουμάτος.

Ο Γιάννης Βούρτσης, τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ έγραψε στο twitter:

«Η Απόλυτη Δικαίωση!!! Σήμερα θα παρευρεθώ στη Βουλή για να Υπερασπίσω & Υπερψηφίσω τ τροπολογία τ κυβέρνησης για την εφαρμογή τ Μεταρρύθμισης τ Κατώτατου Μισθού του Νόμου μας 4172/2013 Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2013 τον είχε καταγγείλει,καταψηφίσει & εξαπατώντας τους εργαζομένους έταζε 751€»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μιλώντας για την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό: «Με την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή, για πρώτη φορά, τον αντεργατικό νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το γνωστό νόμο Βρούτση»

Ο ίδιος συνέχιζε κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι «ενεργοποιεί έναν εμβληματικό μνημονιακό νόμο που καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού».

«Αποκαλύπτεται ξεκάθαρα το μέγεθος της απάτης, της κυβερνητικής προπαγάνδας, όλο το προηγούμενο διάστημα, για τα περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τα περί εξόδου από τα μνημόνια», και συνέχισε να λέει ο βουλευτής του ΚΚΕ ότι «αφού η κυβέρνηση διατήρησε την άθλια πράξη υπουργικού συμβουλίου του 2012 που πετσόκοψε τον κατώτατο μισθό, έρχεται τώρα και με δόλωμα την ενδεχόμενο αύξηση του κατώτατου μισθού, για λίγα ευρώ, ενεργοποιεί τον μνημονιακό νόμο της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με βάση τον οποίο μόνιμα ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με απόφαση του κράτους χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με βασικό κριτήριο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, στη βάση, δηλαδή των αναγκών του κεφαλαίου και του μονοπωλίου».

Ο Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία που αναφέρεται στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στην κατάργηση όλων των μνημονιακών διατάξεων.

Από την πλευρά του ο αγορητής του κόμματος Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, δήλωσε στην Βουλή ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει παρών.

«Έχουμε πει ότι θα ψηφίζουμε παρών σε όποια τροπολογία κατατίθεται σε νομοσχέδιο που δεν έχει συναφές περιεχόμενο. Θα ψηφίσουμε παρών. Βεβαίως για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσαμε να πούμε γιατί 751 και όχι 1.200 ή 1.500;» τόνισε ο κ. Ψαριανός για την τροπολογία και ανέφερε ότι κατατίθεται τώρα ενόψει της διεξαγωγής εκλογών.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γεώργιος Δημήτριος Καρράς, είπε: «Εμείς δεν έχουμε καταρχήν αντιρρήσεις. Θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία και το 2018. Αλλά θέλουμε να συζητήσουμε το ζήτημα των καθυστερήσεων. Γιατί από 1.1.2017 δεν ήρθε κάτι ανάλογο στη Βουλή να ρυθμιστεί ή γιατί δεν εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος; Θέλουμε να συζητήσουμε και ζητήματα κρίσιμα όπως είναι οι τριετίες. Περιλαμβάνονται στην τροπολογία; Όπως πρέπει να συζητήσουμε τα ζητήματα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων ή αν θα μείνουμε πίσω σε αυτήν τη ρύθμιση ή αν θα προωθηθεί και η διαπραγμάτευση για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις που εκείνες εξαιρετικά μπορούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους. Ή θα μένει το θέμα στην αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού».

Διαβάστε επίσης:

Αχτσιόγλου: Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ