Πότε μειώνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία; Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και πότε μειώνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, σε μια ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Πότε μειώνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία; Όταν ο εργοδότης προχωρήσει στην πρόσληψη του εργαζομένου με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ θα μειώνεται σε:

  • 7.000 ευρώ, αν η σύμβαση εργασίας είναι τριών μηνών
  • 5.000 ευρώ, αν η σύμβαση εργασίας είναι έξι μηνών
  • 3.000 ευρώ, αν η σύμβαση εργασίας είναι ενός έτους

Σημειώνεται ότι ο εργοδότης θα έχει προθεσμία μόλις 10 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να προσλάβει τον υπάλληλο.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγει νέες ρυθμίσεις για την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων. Πλέον, για τυχόν παραβίαση της εργατικής ή ασφαλιστικής νομοθεσίας θα ευθύνεται όχι μόνο ο υπεύθυνος της εργολαβίας, αλλά και η επιχείρηση που αποδέχθηκε τις υπηρεσίες του.

Καθορίζεται επίσης το ρυθμιστικό πλαίσιο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων, προβλέπεται η ίδρυση Διεύθυνσης Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η τήρηση Μητρώου Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας και ορίζεται διαδικασία ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας του ασυνόδευτου ανηλίκου.

Αχτσιόγλου: Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και αυτή αποδίδει καρπούς

Από το βήμα της Βουλής, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία στη Βουλή., η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε πως η Κυβέρνηση  “Αυτή η υλοποιεί την κορυφαία δέσμευση που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2015 για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, και υλοποιεί και τη δέσμευση της για πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, για πολιτικές ανακούφισης των ευάλωτων στρωμάτων και πολιτικές ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας.

Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο τόσο πιο καθαρή θα είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο αντιπαρατιθέμενα πολιτικά σχέδια, αυτό που υλοποιεί και θα συνεχίσει να υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση και αυτό που εκφράζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η διαιρετική τομή είναι τα εργασιακά

Όσον αφορά στις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η κα Αχτσιόγλου, ανέφερε πως αλλάζει η αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και πλέον το πρόστιμο δεν έχει μόνο αποτρεπτικό και τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά επιδιώκει την πρόσληψη του εργαζόμενου και την απόδοση δικαιοσύνης.

Αυτό το κάνουμε για την απόδοση δικαιοσύνης στον εργαζόμενο και γιατί μέσα από τη δράση του ελεγκτικού σώματος, παρατηρήθηκε πως οι επιχειρήσεις μετά την επιβολή προστίμου δεν προσλάμβαναν, στις περισσότερες περιπτώσεις, τον αδήλωτο εργαζόμενο. Σήμερα μπαίνει το πρόστιμο, τιμωρείται ο εργοδότης αλλά θετική συνέπεια για τον αδήλωτο εργαζόμενο δεν υπάρχει

Όπως διευκρίνισε η Υπουργός, δημιουργείται ένα σύστημα κινήτρων για την πρόσληψη, διατηρείται ο αποτρεπτικός χαρακτήρας του προστίμου, διότι πολλαπλασιάζεται το πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής και ταυτόχρονα δημιουργείται μια ισχυρή συμμαχία με τον εργαζόμενο που πλέον έχει μεγαλύτερο συμφέρον να καταγγείλει την αδήλωτη εργασία, διότι θα έχει μεγάλη πιθανότητα να του γίνει πρόσληψη.

Για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες στο σύστημα των εργολαβιών, είπε η κα Αχτσιόγλου «γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται ως μανδύες καταστρατήγησης των κανόνων για την προστασία της μισθωτής εργασίας».

Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια -και αυτή αποδίδει καρπούς- να κερδίσουμε το στοίχημα της βιωσιμότητας, να κλείσουμε πληγές του παρελθόντος και να βάλουμε κανόνες σε ένα σύστημα που ήταν απολύτως απορυθμισμένο. Είναι παντελώς αναληθή όσα ακούγονται για πλασματικά πλεονάσματα. Η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσαν το πλεόνασμα 2,9 δισ. των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2017. Τι να κάνουμε; Πήγε καλά το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Έχουμε πρόβλημα με αυτό;

Η Υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως έχουμε έσοδα, η ανεργία μειώνεται, αυξάνεται η μισθωτή εργασία, εισρέουν πόροι στα ταμεία, έχουμε καλή εισπραξιμότητα. «Είναι κακό αυτό;», αναρωτήθηκε η κα Αχτσιόγλου και επισήμανε ότι μέσα στο νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται και προβλήματα ασφαλισμένων που λόγω του πολυδαίδαλου συστήματος βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλα ποσά εισφορών που δεν γνώριζαν ότι οφείλουν, είτε γιατί είχαν μια παράλληλη ασφάλιση είτε γιατί είχαν αφήσει ανοιχτό το μπλοκάκι τους, ενώ δεν είχαν έσοδα και παράλληλα πλήρωναν ως μισθωτοί.

Διαβάστε επίσης:

Με sms η δήλωση υπερωριών από 1η Ιουλίου | Όσα πρέπει να ξέρεις