Πότε αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας και τελικά τι είναι αυτό που απαγορεύεται να κάνουμε αυτές τις ιερές ώρες; Βγάλε τετράδιο και κράτα σημειώσεις!

Φανταζόμαστε ότι μία απ’ τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουμε στη Google είναι ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας, αλλά και τι είναι αυτό που απαγορεύεται να κάνουμε όσο αυτές διαρκούν.

Πιο συγκεκριμένα, οι ώρες κοινής ησυχίας αλλάζουν απ’ την 1η Οκτωβρίου 2019, όποτε και μπαίνουμε σε χειμερινή περίοδο. Οι ώρες κοινής ησυχίας είναι απ’ τις 15.30 έως τις 17.30 και το βράδυ απ’ τις 22.00 έως τις 7.30 το πρωί!

Τι απαγορεύεται να κάνουμε στις ώρες κοινής ησυχίας;

  1. Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  2. Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  3. Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  4. Tα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
  5. Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
  6. Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Και τι γίνεται, εάν παραβιάσουμε αυτούς τους κανόνες; Όσοι το τολμήσουν, διώκονται σε βαθμό πταίσματος.

Διαβάστε ακόμη:

Σσσσς! Αυτές είναι οι νέες ώρες κοινής ησυχίας

Photo: Unsplash/Samantha Gades