Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το δίπλωμα οδήγησης με τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος είναι πιο αυστηρός και τα πρόστιμα είναι “τσουχτερά” και έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται από 30 Μαρτίου.

Πότε αφαιρούνται οι πινακίδες και το δίπλωμα οδήγησης με τον νέο ΚΟΚ; Οι περιπτώσεις είναι αρκετές κι επειδή σίγουρα δεν θέλεις να το διαπιστώσεις μόνος σου ρίξε μια ματιά και τα μάτια σου στο δρόμο “δεκατέσσερα”!

Πότε αφαιρούνται οι πινακίδες και το δίπλωμα οδήγησης με τον νέο ΚΟΚ;

  • Όταν οι οδηγοί οχημάτων χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.
  • Όταν οι οδηγοί οχημάτων παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ.
  • Όταν οι οδηγοί χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.), έστω και για ελάχιστο χρόνο, όπως για να προσπεράσουν προπορευόμενα οχήματα, κατά παράβαση της παρ. 9 του άρθρου 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Όταν οι οδηγοί βαρέων οχημάτων, όπως φορτηγά και λεωφορεία,  κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση και αιφνιδιάζουν τους κινούμενους σε αυτήν.
  • Όταν οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων απορρίπτουν εκτός του οχήματος τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα.
  • Όταν οι οδηγοί παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους.
  • Όταν οι οδηγοί παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών.

Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Τα νέα πρόστιμα για τις κλήσεις

Τα πρόστιμα για τις κλήσεις θα είναι ανάλογα του εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, θα διπλασιάζονται αν οι παραβάτες έχουν εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ και θα τριπλασιάζονται αν οι παραβάτες έχουν εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ. Οι παραβάτες με εισοδήματα έως 50.000 ευρώ δεν θα δουν αύξηση στα πρόστιμα.

Οι τρεις κατηγορίες των προστίμων αναλόγως με την επικινδυνότητά τους:

  • Χαμηλής επικινδυνότητας για πρόστιμα έως 100 ευρώ.
  • Μεσαία επικινδυνότητα για πρόστιμα από 101 έως 300 ευρώ.
  • Υψηλής επικινδυνότητας για πρόστιμα από 301 έως 600 ευρώ.

Όσοι δηλώνουν στην εφορία εισόδημα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, θα δουν πρόστιμα από 200 έως 1.200 ευρώ.

Όσοι δηλώνουν στην εφορία εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, θα δουν πρόστιμα από 300 έως 1.800 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τα πάνω-κάτω φέρνει ο ΚΟΚ για τα άτομα της τρίτης ηλικίας