Πόσο κοστίζει το νερό στην Ευρώπη;

LIKE US ON FACEBOOK

Η δήλωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου για το νερό και το πόσο απαράδεκτα φθηνό είναι στην Ελλάδα έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις τόσο απ’ τη μεριά των πολιτικών όσο κι απ’ τη μεριά των πολιτών. Τι γίνεται, όμως, σε άλλες χώρες; Πόσο κοστίζει το νερό στην Ευρώπη;

Όπως ανέφεραν πολίτες στο OPEN TV, «είναι απαράδεκτο αυτό που είπε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου», «αυτός είναι εξωφρενικός, εντελώς εξωφρενικός, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε», «απαράδεκτο, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να είναι φθηνό για όλον το κόσμο».

Πόσο κοστίζει το νερό στην Ευρώπη;

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι Έλληνες πληρώνουν φθηνότερα το νερό σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους.

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ κατά μέσο όρο η τιμή του κυβικού μέτρου φτάνει το 1,5 ευρώ, στην Ιταλία και την Πορτογαλία αγγίζει τα 2 ευρώ, στην Κύπρο ξεπερνάει τα 2,5 ευρώ, στο Βέλγιο φτάνει τα 3,68 ευρώ το κυβικό μέτρο, ενώ στη Δανία εκτοξεύεται πάνω από τα 7 ευρώ.

Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και πρόεδρος του Global Water PartnerShip, Μιχάλης Σκούλλος, σχολιάζει σχετικά:

Στην Ελλάδα είναι μάλλον φτηνό, είναι πολύ φτηνό. Γίνεται όμως μια σπατάλη νερού και χάνουμε και πολύ νερό στα δίκτυα. Υπάρχει ανάγκη μιας πιο προσεκτικής διαχείρισης του νερού

Το νερό στην Ελλάδα μπορεί να είναι όντως φθηνότερο σε σχέση με το νερό στην Ευρώπη, ωστόσο, σύμφωνα με τους καταναλωτές, λόγω της οικονομικής κρίσης και των εισοδημάτων που μειώθηκαν, τελικά στην πράξη για πολλά νοικοκυριά το νερό δεν θεωρείται φθηνό.

«Προσέχουμε για να έχουμε», τόνισαν οι καταναλωτές, μιλώντας στο OPEN TV, ενώ ύμφωνα με τους ειδικούς τα αποθέματα του νερού στη χώρα μας είναι αρκετά, όμως, στις αγροτικές περιοχές τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, λόγω των δραστηριοτήτων.

Διάβασε ακόμα:

Οι τρόποι για να καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται να πιεις άλλο νερό!

Photo: Unsplash/Steve Johnson
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved