Νέα βουτιά για την τουρκική λίρα ενώ την ίδια στιγμή η Άγκυρα φέρεται να ετοιμάζει σχέδιο για ν’ αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της.

Πολύ κοντά στην κατάρρευση βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας, αφού η τουρκική λίρα καταγράφει ιστορική πτώση στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την έναρξη των συναλλαγών στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 7,24 τουρκικές λίρες. Οι επενδυτές πλέον ανησυχούν φανερά για την κατάσταση της οικονομίας και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ που έχουν συνέπειες στην πτώση του τουρκικού νομίσματος.

Φέτος, η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της, με την βασική αιτία να είναι η ανησυχία για τις παρεμβάσεις του Ερντογάν στην οικονομία, οι επανειλημμένες εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό και η έντονη κόντρα με τις ΗΠΑ.

«H κρίση είναι χειρότερη από την κατάρρευση της Lehman Brothers, και χειρότερη από το κραχ του 1998», σημειώνει σε νέα του ανάλυση το πρακτορείο Bloomberg.

Την Παρασκευή, η πτωτική τάση της λίρας έφερε αναταραχή στις διεθνείς αγορές καθώς μια μετάδοση της τουρκικής κρίσης, θα είχε φανερό αντίκτυπο στην Ευρώπη, αλλά και τις αναδυόμενες αγορές.

Μπορεί οι επενδυτές ν’ αναμένουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα κάνει μια κίνηση ν’ αυξήσει τα επιτόκια για να στηρίξει τη λίρα, όμως, ο Πρόεδρος Ερντογάν την ίδια στιγμή λέει ότι τα επιτόκια αποτελούν εργαλείο εκμετάλλευσης, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. «Δεν πρόκειται να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα».

Μιλώντας στην παραθαλάσσια πόλη της Τραπεζούντας, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε έκκληση προς τους πολίτες να μετατρέψουν ευρώ και δολάρια σε εθνικό νόμισμα για να στηρίξουν τη λίρα.

Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ενώ σημείωσε ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες».

«Η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο οικονομικής δράσης και θα ξεκινήσει την υλοποίησή της τη Δευτέρα το πρωί για να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών», είχε σημειώσει απ’ την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ την Κυριακή.

Ο γαμπρός του Ερντογάν, στη συνέντευξή του, χαρακτήρισε την αδυναμία της λίρας ως «επίθεση», μιλώντας για «σχέδιο δράσης για τις τράπεζες και τον τομέα της πραγματικής οικονομίας.» Ο ίδιος διέψευσε το ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια, λέγοντας ότι οποιαδήποτε κατάσχεση ή μετατροπή αυτών των καταθέσεων σε λίρα δεν είναι «θέμα προς συζήτηση».

Διαβάστε ακόμα:

Ερντογάν: Η πτώση της λίρας δείχνει ένα σχέδιο εναντίον της Τουρκίας