Πώς ζει μια οικογένεια με μισθό 27 δολάρια το μήνα;

LIKE US ON FACEBOOK

Ο μισθός μιας οικογένειας ανά τον κόσμο διαφέρει και το κενό που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες είναι μεγάλο. Πώς μπορεί να ζήσει μια οικογένεια με μισθό 27 δολάρια το μήνα;

Σκεφτόμαστε πως στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι πολύ χαμηλός για να συντηρήσεις τον εαυτό σου και πράγματι ισχύει… Απ’ την άλλη, όμως, υπάρχουν και οικογένειες που πραγματικά ζουν με πολύ λιγότερα χρήματα και τα βγάζουν πέρα. Ο μισθός μιας οικογένειας έχει μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα.

Ποιες χώρες έχουν τον χαμηλότερο μισθό και πώς μπορούν κι ανταποκρίνονται στις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας; Σε ορισμένες περιοχές ο μισθός είναι εξαιρετικά χαμηλός, τα σπίτια είναι απλώς μερικά κομμάτια ξύλα, το φαγητό αποτελείται από δύο βασικά συστατικά και οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Info! Τις παρακάτω πληροφορίες τις αποσπάσαμε απ’ το Dollar Street και την Anna Rosling Rönnlund. H Anna είναι συνιδρυτής του Gapminder, αφιερωμένο στη χρήση της τέχνης και της επιστήμης για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε έναν περίπλοκο κόσμο. Στο Dollar Street χρησιμοποιεί φωτογραφίες και μεγάλα δεδομένα για να δημιουργήσει ένα ελκυστικό πορτρέτο για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν σε όλο τον κόσμο. Χάρη στις δικές της προσπάθειες, μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας και τον κόσμο μας πιο ξεκάθαρα.

Ο πιο χαμηλός μισθός μιας οικογένειας σε διάφορες χώρες του κόσμου

$ 27 / μήνα – Οικογένεια Butoyi, Burundi

Η οικογένεια Butoyi ζει στην επαρχία Makamba του Burundi. Η 41χρονη Imelda εργάζεται ως αγρότισσα. Έχει 4 παιδιά και ζουν μαζί της σε ένα σπίτι με 2 υπνοδωμάτια. Μένουν στο ίδιο σπίτι τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα αγαπημένα τους αντικείμενα είναι τα ζώα τους και τα ρούχα τους. Το όνειρό τους είναι να μπορέσουν κάποια μέρα να αγοράσουν ένα σπίτι για τον εαυτό τους.

Όσον αφορά το φαγητό, επιβιώνουν μόνο με ένα ή δύο βασικά συστατικά και η διαθεσιμότητά τους ποικίλλει ανάλογα με την εποχή. Ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στα τρόφιμα. Όσοι έχουν περισσότερα χρήματα μπορούν να τρώνε φαγητό ανάλογα με την προτίμηση, τη θρεπτική αξία και τη γεύση, συνδυάζοντας διάφορα τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι πλουσιότερες οικογένειες μπορούν να τρώνε τρόφιμα που εισάγονται από όλο τον κόσμο.

Αναφορικά με το κρεβάτι τους, τα υλικά και το στιλ αλλάζουν ανάλογα με τα επίπεδα του εισοδήματος. Οι πιο φτωχές οικογένειες έχουν κρεβάτια με φυσικές ίνες και μη καθαρές επιφάνειες ενώ σπίτια με περισσότερα χρήματα κοιμούνται σε πιο ψηλά επίπεδα με ειδικά σχεδιασμένα κλινοσκεπάσματα για περισσότερη άνεση. Τα πιο πλούσια σπίτια έχουν στρώματα, παπλώματα και μαξιλάρια.

$ 30 /μήνα – Οικογένεια Njoka, Malawi

Η οικογένεια Njoka ζει στο χωριό Kalolo στο Malawi. Ο 45χρονος Saukani εργάζεται ως ανειδίκευτο χειρωνακτικό εργατικό δυναμικό. Η σύζυγός του Selina είναι 40 ετών και εργάζεται στη γεωργία. Έχουν πέντε παιδιά και ζουν σε ένα σπίτι με 2 υπνοδωμάτια. Η οικογένεια ζει σε αυτό το σπίτι εδώ και 18 χρόνια. Το επόμενο μεγάλο πλάνο τους είναι να δαπανήσουν χρήματα για την κατασκευή ενός σπιτιού από τούβλα με τσιμέντο και σίδερο. Το όνειρό τους είναι μια μέρα να μπορούν να αγοράσουν κλινοσκεπάσματα!

$ 45 / μήνα – Οικογένεια Raju, Myanmar

Η οικογένεια Raju ζει κοντά στο Thanlyin στη Maynmar. Ο 81χρονος Raju είναι γεωργός ρυζιού. Ζει με 6 άλλα μέλη της οικογένειας σε ένα σπίτι με 1 υπνοδωμάτιο όπου ζουν εδώ και 55 χρόνια. Το ωραίο πράγμα για το σπίτι είναι ότι είναι κοντά στα πεδία του ρυζιού, αλλά η οικογένεια δεν έχει κατέχει τη γη του σπιτιού. Ζουν σε αυτό το σημείο καθώς τους δόθηκε προσωρινή άδεια από την κυβέρνηση. Το επόμενο πράγμα που σκοπεύουν να αγοράσουν είναι μπαταρίες για το φως. Το όνειρό τους είναι να κατέχουν ένα κομμάτι γης.

$ 72 /μήνα, Οικογένεια Paramanik, Bangladesh

Η οικογένεια Paramanik ζει στην περιοχή Ντάκα του Bangladesh.  Ο Shawkat είναι 50 ετών και καλλιεργεί ρύζι.  Η σύζυγός του Salma είναι 45 ετών και έχει 2 παιδιά. Μένουν σε ένα σπίτι με 2 υπνοδωμάτια, όπου ζουν για 13 χρόνια. Το καλύτερο πράγμα για το σπίτι τους είναι ότι βρίσκονται πολύ κοντά στους συγγενείς τους, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι είναι ευάλωτο στις πλημμύρες. Το αγαπημένο τους στοιχείο στο σπίτι είναι το καθιστικό. Η επόμενη μεγάλη επένδυση που θέλουν να κάνουν είναι επισκευές στην οροφή. Το όνειρό τους είναι να αγοράσουν μια αγελάδα για να έχουν το δικό τους γάλα!

$ 308 /μήνα, Οικογένεια Budionο, Indonesia

Η οικογένεια Budiono ζει στο Μπαλί της Ινδονησίας. O I Komong και η σύζυγός του Ni Wayen Sriyanti είναι 42 ετών. Και οι δύο είναι βιοτέχνες και ζουν με τα 5 παιδιά τους και τη μια γιαγιά σε ένα σπίτι που νοικιάζουν. Η επόμενη μεγάλη του δαπάνη θέλουν να κάνουν είναι τα δίδακτρα του σχολείο αλλά και να εκπληρώσουν το όνειρό τους, αγοράζοντας ένα κομμάτι γης.

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το καθιστικό τους, όπου μαζεύεται η οικογένεια και οι φίλοι. Οι πιο φτωχές οικογένειες κάθονται στο πάτωμα ή σε χαλιά. Οι οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα χρησιμοποιούν ξύλινα ή πλαστικά σκαμνιά, καρέκλες και τραπέζια για να καθίσουν και να απολαύσουν το φαγητό. Τα πλουσιότερα σπίτια έχουν ακριβότερα έπιπλα και διακοσμούν τραπέζια με τραπεζομάντιλα και καρέκλες με επένδυση από ύφασμα.

$ 369 / μήνα, Οικογένεια Singh, India

Η οικογένεια Singh ζει στο Gurgaon της Ινδίας. Ο Shyam είναι 47 ετών και εργάζεται ως οδηγός. Η σύζυγός του Renuka είναι 35 ετών και εργάζεται ως νοσοκόμα. Ζουν με τα 3 παιδιά τους σε ένα σπίτι ενός υπνοδωματίου που έχει αναξιόπιστο ηλεκτρικό ρεύμα και νερό που μερικές φορές δεν είναι ασφαλές και δεν είναι πόσιμο. Η επόμενη επένδυση που θέλει να κάνει η οικογένεια είναι μια μοτοσικλέτα ενώ το όνειρό τους είναι να χτίσουν μια μέρα το δικό τους σπίτι.

Photos: Luc Forsyth for Dollar Street (CC BY 4.0)
Πληροφορίες: gapminder.org
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved