Η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια κυριάρχησε στα ξένα Μέσα, ενώ και στο εσωτερικό της χώρας η Αντιπολίτευση έσπευσε να σχολιάσει την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το σύνολο των ξένων ΜΜΕ τόνισε ότι η Ελλάδα μετά την έξοδο από τα οκταετή μέτρα λιτότητας καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει μια σειρά από νέες προκλήσεις και ιδιαίτερα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στους Financial Times ότι: «Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος του δρόμου. Εξακολουθούν να υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προκλήσεις μπροστά μας», ενώ ο Αρίστος Δοξιάδης συνόψισε την επόμενη μέραπου καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στα εξής:

Ερχόμαστε από ένα μέρος, όπου η τοπική ζήτηση έχει πεθάνει. Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο μπορούν να γίνουν επενδύσεις

Αξιωματούχοι από την Ε.Ε. σημείωσαν απ’ την πλευρά τους ότι δύο είναι τα σενάρια για τα επόμενα 15 χρόνια. Το ένα παρουσιάζει μία φερέγγυα, αλλά «στάσιμη» Ελλάδα, που θα εξακολουθεί να βαρύνεται από επίμονα υψηλό χρέος και ανεργία, ενώ το πιο αισιόδοξο μιλάει για μία αναγεννημένη χώρα, που αποδεσμεύεται από την κληρονομιά των προβλημάτων.

Η εφημερίδα τονίζει ακόμη ότι το τέλος των μνημονίων δεν βάζει τέλος και στις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των πιστωτών, ενώ σημειώνει και την υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Έμφαση δίνεται και στην υπερφορολόγηση, που εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στα προβλήματα των τραπεζών, που δεν μπορούν μέχρι στιγμής να συμβάλλουν στην ανάπτυξη: «Πετυχαίνουμε τους στόχους μας για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας».

Σε ανταπόκρισή τους απ’  την Αθήνα, οι Νew York Times αναφέρουν ότι το πρόγραμμα τελείωσε, αλλά ο πόνος παραμένει. Το άρθρο παραθέτει δηλώσεις από πολίτες, οι οποίοι δίνουν μια πιο απαισιόδοξη εικόνα.

Το πρακτορείο Reuters μιλάει για για σοβαρές προκλήσεις ενώ υπογραμμίζει ότι: «Καθώς η Αθήνα βλέπει τώρα την επάνοδο στην ομαλότητα και την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της, τα σημάδια παραμένουν – οι τράπεζες είναι φορτωμένες με πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ» και στη συνέχεια προσθέτει πως:

Ωστόσο, το φως του ήλιου ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα. Η οικονομία, που συρρικνώθηκε κατά 26% στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ο τουρισμός εκτινάσσεται και η ανεργία μειώνεται σταδιακά – στο 19,5% από το ανώτατο επίπεδο του σχεδόν 28%

Για μια ιστορική ημέρα κάνει λόγο το CNBC. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στη UBS, Ρικάρντο Γκαρσία, ανέφερε ότι: «Πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί από τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, για τις βουλευτικές εκλογές του 2019», ενώ σχετικά με τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν τις εκλογές συμπληρώνει ότι:

Πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους, ο Τσίπρας θα θελήσει να πουλήσει αυτή τη στιγμή ως βασικό ορόσημο που κατάφερε να επιτύχει αυτός και το κόμμα του. Θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην Ελλάδα, καθώς και να προσελκύσει περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις

Η WSJ σημειώνει απ’ την πλευρά της ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι θολές, ενώ ο Guardian κάνοντας έναν απολογισμό των μνημονίων μιλάει για «κολοσσιαία αποτυχία».

Την απαισιοδοξία του ελληνικού λαού την ώρα που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πανηγυρίζει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, σημειώνει η Liberation, ενώ η Monde αναφέρει ότι μετά την Ιρλανδία το 2013, την Ισπανία και την Πορτογαλία το 2014, την Κύπρο το 2016, η Ελλάδα είναι το τελευταίο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που βγαίνει από τα μνημόνια.

Με στίχους του Καβάφη σχολιάζει η Ν.Δ. την έξοδο από τα μνημόνια

Με στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη, σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία  την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ενώ ασκεί κριτική στο Μαξίμου επειδή δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για το κόστος του πρώτου 6μήνου του 2015.

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι: «Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο Γραφείο Τύπου του Μαξίμου δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι “η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ”».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ακόμη ότι: «Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση», ενώ σε υστερόγραφό του, παραθέτει και τους στίχους του Καβάφη:

«Καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:

“Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”».

Απορρίπτει το Κίνημα Αλλαγής τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου με την κυβένηση

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης σε δήλωσή του ανέφερε ότι «οι κ.κ. Δραγασάκης και Παππάς δεν μπορούν να παριστάνουν τους μνηστήρες της Κεντροαριστεράς», ενώ στη συνέχεια προσθέτει ότι:

Τα έργα και οι ημέρες τους, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού πολιτικού χώρου» και πως προκαλούν μόνο θυμηδία «οι εκκλήσεις τους για δήθεν αντιδεξιά μέτωπα, την ώρα που συγκυβερνούν αρμονικά με τους κ.κ. Καμμένο και Παπαγγελόπουλο

ΚΚΕ: Η νέα μέρα είναι συνέχεια της προηγούμενης

«Η νέα μέρα που επικαλείται η κυβέρνηση είναι συνέχεια της προηγούμενης, γιατί θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια και τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα είναι εδώ η εποπτεία και η επιτήρηση» τόνισε σε παρέμβασή του στον ρ/σ «247» ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Σχετικά με την παρατήρηση ότι θα «υπάρχει αυξημένος βαθμός ελευθερίας», ο ίδιος ανέφερε ότι «οι δεσμεύσεις για τα ματωμένα πλεονάσματα εξακολουθούν να υπάρχουν, συν μια σειρά προνομοθετημένων μέτρων που είναι να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα».

Ανακοίνωση του Ποταμιού για το τέλος του τρίτου μνημονίου

«Το τέλος της χρηματοδότησης της χώρας από τους εταίρους επιβάλλει περισυλλογή, σχέδιο και γενναίες αποφάσεις και όχι πανηγυρισμούς. Η λήξη του τρίτου μνημονίου βρίσκει τη χώρα λαβωμένη και με πολλά φορτία στην πλάτη της για τις επόμενες δεκαετίες. Μπορεί το δημοσιονομικό έλλειμμα να μηδενίστηκε, όμως θυσιάστηκε το 25% του ΑΕΠ, 450.000 νέοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, οι φόροι για κάποιους κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη ενώ τα κόκκινα δάνεια πολλαπλασιάζονται ξεπερνώντας ήδη τα 100 δισ. ευρώ. Και μαζί με τα χρέη φουντώνει η μαύρη εργασία. Η περιπέτεια λοιπόν συνεχίζεται και όλοι πρέπει να σκεφτούμε «γιατί».

Γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε 8 χρόνια και τρία προγράμματα στήριξης που έφθασαν τα 288,7 δισ. ευρώ ενώ οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) χρειάστηκαν ένα πρόγραμμα και μόνο τρία χρόνια; Οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και τους εταίρους που αδιαφόρησαν για κάποια κάστρα της κρίσης και κυρίως αυτά του κομματικού κράτους. Ευθύνες έχουν και οι πολίτες που δελεάστηκαν και τελικά εμπιστεύθηκαν δημαγωγούς και ανίκανους πολιτικάντηδες. Οι πολιτικές ηγεσίες αρνήθηκαν τη συνεννόηση, ενώ η χώρα χρεοκοπούσε και αντί να συνεργασθούν πολέμησαν διαδοχικά, ο ένας μετά τον άλλο, όσους προσπαθούσαν να βρουν λύσεις. Οι αναγκαίες συζητήσεις για τις αρρώστιες της οικονομίας και του κράτους περιθωριοποιήθηκαν. Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία «αθωώθηκαν» και για άλλη μια φορά κυριάρχησε ο βολικός ανορθολογισμός. Θεωρίες συνωμοσίας, λαϊκίστικα συνθήματα, κούφιος εθνικισμός, εξτρεμιστικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές, αριστερά και δεξιά, και τελικά να βρεθούν στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα το 2015, στοίχισε στη χώρα, σύμφωνα με όλους τους ανεξάρτητους παρατηρητές, από 86 έως 200 δισεκατομμύρια και φόρτωσε στους Έλληνες άλλα τρία μνημονιακά χρόνια και πολλές δεκαετίες ταπεινωτικής επιτήρησης.

Εξασθενημένοι λοιπόν οι πολίτες από τις συνεχείς ατελέσφορες προσπάθειες, δυσκολεύονται σήμερα να σταθούν στα πόδια τους. Υπερφορολόγηση, γραφειοκρατία, πελατειακό κράτος και ιδεολογικές αγκυλώσεις πνίγουν τις παραγωγικές προσπάθειες. Η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς και τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ υψηλά, καθιστώντας προβληματική την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους από τις αγορές.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς σήμερα οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων και πρωτίστως ο πρωθυπουργός, να μιλήσουν καθαρά για τα λάθη και να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους για την οικονομία πρέπει όχι μόνο να μην αθετηθούν, αλλά να ενισχυθούν με μια νέα γενναία πολιτική στην δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, το περιβάλλον, την έρευνα, τις επενδύσεις. Με σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών που συνεχίζουν να βάλλονται και με ενεργοποίηση όλων των ζωντανών παραγωγικών και πνευματικών δυνάμεων του τόπου.

Φοβούμαστε όμως ότι τίποτε από αυτά δεν θα γίνει. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ειδικεύονται σε αντίστροφες πορείες, δέσμιοι του τυχοδιωκτισμού και της ανικανότητάς τους. Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του συνεχίζουν να έλκονται από ιδεοληψίες τις οποίες εντάσσουν σε ακόμη πιο απατηλά «success story» που ανάλογα την συγκυρία πλασάρουν.

Και όμως η Ελλάδα μπορεί να τινάξει τα προβλήματα από πάνω της. Δεν είναι ένα ακόμη ψέμα, μπορεί! Αρκεί οι πολίτες, όλοι μας, να αναλογισθούμε λάθη και ευθύνες και να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας χωρίς να παρασυρόμαστε από τους κάθε είδους λαϊκιστές. Να ενισχύσουμε πολιτικούς που δεν είναι διαβρωμένοι, ανθρώπους με ένσημα στην αληθινή ζωή. Όσους διαθέτουν όραμα, σχέδιο και θάρρος για τις αλλαγές που πάντα εκκρεμούν γιατί ποτέ δεν τολμάμε να τις εφαρμόσουμε».

Διαβάστε ακόμη:

Π. Μοσκοβισί: Ξεκινάει η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα