Η νέα εκδοχή του Ριάντ για δολοφονία Κασόγκι, έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραπ ότι περιμένει εξηγήσεις και εξέφρασε την απογοήτευσή του. Τελικά τι έγινε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη;

Με τις πιέσεις ολοένα και να εντείνονται από τη διεθνή κοινότητα, έχουμε και τη…νέα εκδοχή του Ριάντ για τη δολοφονία Κασόγκι. Ανώτερος αξιωματούχος προσθέτει νέα στοιχεία και αλλάζει λίγο τα παλιά…

Κρατώντας την ανωνυμία του, περιγράφει για την ομάδα 15 Σαουδαράβων που εστάλησαν στο προξενείο για να συναντήσει τον Τζαμάλ Κασόγκι. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τον απείλησαν ότι θα τον ναρκώσουν και θα τον απαγάγουν. Ο δημοσιογράφος αντιστάθηκε και ο θάνατος προκλήθηκε από ασφυξία.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο Κασόγκι πέθανε από ασφυξία από κεφαλοκλείδωμα και δεν διαμελίστηκε, όπως ισχυρίζεται το Ριάντ. Όπως αναφέρει, ο αξιωματούχος, τύλιξαν το σώμα του σε ένα χαλί και το έδωσαν σε έναν συνεργάτη για να το ξεφορτωθεί.

Με επίσημα έγγραφα που παρουσίασε ο αξιωματούχος, δείχνει ότι στόχος του Ριάντ δεν ήταν να τον δολοφονήσουν, αλλά να επιστρέψουν όλοι στη χώρα. Παράλληλα, έδειξε την κατάθεση όσων συμμετείχαν στην κάλυψη του φόνου και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας εσωτερικής έρευνας.

Ποιο ήταν τελικά το σχέδιο;

Αν υποθέσουμε πως η εκδοχή του Ριάντ είναι αξιόπιστη, το σχέδιο ήταν να επιστρέψει ο Κασόγκι από την Ουάσινγκτον στην Σαουδική Αραβία. Η ομάδα των 15 στάλθηκε για αυτόν τον λόγο και θα κρατούσε τον δημοσιογράφο σε ασφαλές μέρος στην Κωνσταντινούπολη για ένα διάστημα και θα τον άφηναν ελεύθερο αν δεν ήθελε να επιστρέψει στη χώρα.

Ωστόσο, τίποτα δεν πήγε βάσει σχεδίου καθώς η ομάδα κατέφυγε στη βία και υπήρξε συμπλοκή. Ο Τζαμάλ Κασόγκι οδηγήθηκε στο γραφείο του γενικού πρόξενου όπου ένας πράκτορας με το όνομα Μάχερ Μουτρέμπ του μίλησε για το ενδεχόμενο επιστροφής του στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τη νέα εκδοχή.

Ο ίδιος αρνήθηκε και σύμφωνα με τη συνομιλία που είχε με κάποιον από την ομάδα, αναρωτήθηκε αν θα τον απαγάγουν. «Τι θα μου κάνεις; Σκοπεύετε να με απαγάγετε;», φέρεται να ρώτησε ο Κασόγκι. «Ναι, θα σε ναρκώσουμε και θα σε απαγάγουμε», ήταν η απάντηση που πήρε.

Κι εκεί υπήρξε ένας καυγάς με την ομάδα να βγαίνει εκτός ελέγχου και σε μια προσπάθεια να τον συγκρατήσουν, του έκαναν κεφαλοκλείδωμα και του κάλυψαν το στόμα.

«Προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να φωνάξει, όμως πέθανε», εξήγησε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος. «Δεν υπήρχε πρόθεση να τον σκοτώσουν», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν η ομάδα στραγγάλισε τον Κασόγκι, απάντησε: «Αν βάλεις έναν άνθρωπο στην ηλικία του Κασόγκι σε αυτή τη θέση, πιθανόν να πεθάνει».

Διαβάστε επίσης:

«Ξαφνική» αλλαγή στάσης απ’ τον Τραμπ στην υπόθεση Κασόγκι

Credits: McGrath/Getty Images