Πώς η Microsoft κάνει την εκπαίδευση καλύτερη

LIKE US ON FACEBOOK

Η μάθηση γίνεται πιο ευχάριστη και οι δεξιότητες των μαθητών βελτιώνονται συνεχώς, αφού εξοικειώνονται με τη νέα πραγματικότητα. Η Microsoft στην εκπαίδευση μπορεί να κάνει θαύματα και ήδη έχουμε δει τα πρώτα δείγματα!

Τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου, το παλαιότερο και μεγαλύτερο ιδιωτικό σχολείο στη συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, βοηθούν εδώ και 70 χρόνια τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Με 1.450 εγγεγραμμένους μαθητές και 330 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων 160 είναι εκπαιδευτικοί πρώτης γραμμής, το σχολείο υιοθέτησε την τεχνολογία των υπολογιστών ήδη από την αρχή της νέας χιλιετίας.

Δυστυχώς, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα όλες οι απόπειρες για πλήρη αξιοποίηση της Τεχνολογίας των Πληροφοριών από τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό. «Διαχρονικά υιοθετούμε μια κουλτούρα καινοτομίας και έχουμε το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον», εξηγεί η υποδιευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων, Στέηβη Λιναρδάτου. «Πρόσφατα, η τάση μας αυτή εκφράστηκε με τη χρήση πολυάριθμων προϊόντων ανοιχτού κώδικα για την επικοινωνία και την ανταλλαγή μηνυμάτων».

Το πρόβλημα: Αυτή η προσέγγιση προκαλούσε μεγαλύτερη σύγχυση στους μαθητές και τους δασκάλους τους. Ωστόσο, η Σχολή έσωσε την κατάσταση με τη στρατηγική της δέσμευση να υιοθετήσει μία μόνο ομάδα προτύπων και να συνεργαστεί με έναν μόνο εταίρο σε θέματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας – τη Microsoft. Το αποτέλεσμα: Βελτιωμένα επιτεύγματα των μαθητών και μειωμένο λειτουργικό κόστος.

«Το ταξίδι μας ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν αρχίσαμε να επικεντρωνόμαστε σοβαρά στο πώς θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους μαθητές μας ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες που ανήκουν πραγματικά στον 21ο αιώνα», θυμάται.

«Πλέον, έχουμε υιοθετήσει μια μεγάλη γκάμα επιδραστικών λύσεων της Microsoft που πετυχαίνουν ακριβώς αυτό – από το Office 365 ως το Minecraft και την πλατφόρμα Flipgrid – ενώ το Microsoft Teams παρέχει το πιο πρόσφατο και πιθανώς το καλύτερο πλαίσιο για τη βελτίωση της εμπειρίας μάθησης.» Λόγου χάρη, μόλις δύο πλήρεις σχολικές χρονιές χρήσης του Teams στα Εκπαιδευτήρια ήταν αρκετές για να αυξηθεί η μέση βαθμολογία σε βασικά μαθήματα – όπως τα Μαθηματικά – κατά μία ή δύο μονάδες. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι οι μαθητές που πιο πριν έμοιαζαν να συμμετέχουν λιγότερο είναι αυτοί που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη βελτίωση», εξηγεί με ενθουσιασμό η κυρία Λιναρδάτου:

Τώρα πια τα πάντα, όπως σημειώσεις και ηλεκτρονικές καταγραφές σημαντικών μαθημάτων, βρίσκονται συνεχώς σε μία εύχρηστη τοποθεσία, και το γεγονός αυτό δίνει σε όλους τους μαθητές την αίσθηση ότι λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη στη μετάβασή μας προς τη μαθητοκεντρική ψηφιακή τάξη

Τι ακριβώς κάνει η Microsoft στην εκπαίδευση

Οι επιδραστικές λύσεις της Microsoft, με βασικό όχημα το Microsoft Teams που χρησιμοποιούν πλέον τα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου, παρέχουν το πιο πρόσφατο και πιθανώς το πιο άρτιο πλαίσιο για τη βελτίωση της εμπειρίας διδασκαλίας και μάθησης.

Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας έγιναν σύντομα ορατά, με τη μέση βαθμολογία των μαθητών σε βασικά μαθήματα να αυξάνεται κατά μία ή δύο μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε από μαθητές που έδειχναν να συμμετέχουν λιγότερο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι ίδιοι οι μαθητές έχουν «αγκαλιάσει» τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διδασκαλίας και αυτό αποτυπώνεται και σε πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη στο σχολείο, με το 77% αυτών να θεωρεί ότι το Microsoft Teams έχει συμβάλει στην αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Παρόμοια αποδοχή εμφανίζεται και από την πλευρά των εκπαιδευτικών, οι οποίοι αναφέρουν ότι η χρήση του Microsoft Teams και του OneNote Class Notebook αποδεσμεύει καθημερινά έως και 25% του χρόνου τους στην αίθουσα, κάτι που συνεπάγεται αυξημένο χρόνο διδασκαλίας.

Πώς λειτουργούν μαθητές και διδάσκοντες σε ψηφιακό περιβάλλον

Μεγάλο μέρος των διαδικασιών και των ενεργειών που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία -όπως οι σημειώσεις και οι ηλεκτρονικές καταγραφές σημαντικών μαθημάτων- γίνονται, πλέον, σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ το περιεχόμενό τους βρίσκεται σε εύχρηστη τοποθεσία και είναι συνεχώς διαθέσιμο στους μαθητές και τους διδάσκοντες. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και γίνεται πιο εφικτός ο στόχος της μετάβασης προς μια μαθητοκεντρική ψηφιακή τάξη.

Photo: Pixabay
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved