Πώς γίνονται οι απολύσεις ανά τον κόσμο; Η Σουηδία αξίζει respect!

LIKE US ON FACEBOOK

Στην Ελλάδα ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο για να σου δείξει την πόρτα της εξόδου απ’ την εταιρεία. Άλλοι προειδοποιούν έγκαιρα κι εξηγούν τον λόγο, ενώ άλλοι μπορεί να σε απολύσουν απ’ τη μια μέρα στην άλλη χωρίς καμία δικαιολογία ή λέγοντας απλά “δεν βγαίνω”. Πώς γίνονται οι απολύσεις ανά τον κόσμο, όμως,; Σε άλλες χώρες υπάρχει συγκεκριμένο σύστημα και βήματα που ακολουθούνται ενώ σίγουρα η Σουηδία αξίζει respect για το πώς χειρίζεται τις απολύσεις.

Πώς γίνονται οι απολύσεις ανά τον κόσμο;

Η Erin Meyer, καθηγήτρια οικονομικών της γαλλικής σχολής INSEAD, εξηγεί την πολιτική των απολύσεων σε 6 χώρες του κόσμου.

«Οι απολύσεις στην Αμερική είναι σαν να βγάζεις ένα τσιρότο: Έχεις ένα πρόβλημα, τραβάς το τσιρότο, πονάει πολύ, αλλά το πρόβλημα πάει. Στην Ευρώπη είναι περισσότερο σαν να βράζεις έναν αστακό: Βάζεις μέσα τον αστακό και τον σιγοβράζεις και περνάει τελικά η ώρα», αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά.

Στη Βρετανία ισχύει ο βάσιμος λόγος της απόλυσης. Ο εργοδότης πρέπει να έχει λόγο για να σε διώξει, διότι, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι συμβάσεις είναι συνήθως αορίστου χρόνου. Η πιο συνηθισμένη πρακτική είναι ότι πρώτα απολύονται οι μεγαλύτεροι ηλικιακά υπάλληλοι.

Στις ΗΠΑ οι απολύσεις είναι πιο απρόσωπες. Ο υπάλληλος κάνει μια συνάντηση με τον διευθυντή του ή το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, μαθαίνει ότι απολύεται και έχει στη διάθεσή του μερικές ώρες για να μαζέψει τα πράγματά του και να αποχωρήσει.

Στη Γερμανία απ’ την άλλη, ο απολυμένος εξακολουθεί να δουλεύει για εβδομάδες, μέχρι να τελειώσει όλες τις εκκρεμότητές του, ενώ μπορεί ακόμα και να ψάχνει άλλη θέση εργασίας απ’ το γραφείο, αρκεί να κλείνει παράλληλα τις εκκρεμότητές του.

Σύμφωνα με τη Erin Meyer, αυτή η χαλαρότητα στη Γερμανία οφείλεται τόσο στις πολιτικές της Γερμανίας όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται στη δουλειά.

Στην Ιαπωνία οι μαζικές απολύσεις είναι ταμπού. Το εργατικό Δίκαιο της χώρας δίνει τη δυνατότητα στον υπάλληλο να απορρίψει πακέτα πρόωρης συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει πως οι απολυμένοι υπάλληλοι που δεν έχουν πια ρόλο στην εταιρεία συνεχίζουν κάποιες φορές να πηγαίνουν κανονικά στην δουλειά τους, κάνοντας πια άλλα πράγματα, μέχρι να αποφασίσουν να αποχωρήσουν εθελοντικά.

Αυτό οφείλεται στη δέσμευση των Ιαπώνων για διά βίου απασχόληση, εκεί δηλαδή όπου οι υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης παραμένουν στην ίδια εταιρεία για σειρά δεκαετιών. Το μόνιμο αυτό καθεστώς απασχόλησης έχει να κάνει τόσο με την εργασιακή ηθική της Ιαπωνίας, όσο και με τα αντικίνητρα του κράτους που αποτρέπουν λίγο-πολύ τις εταιρίες να διώχνουν τον κόσμο τους

Στο Χονγκ-Κονγκ όποιος απολυθεί παίρνει για πολλούς μήνες αποζημίωση απόλυσης. Είναι σαν… «καλοπληρωμένες διακοπές».

Η Σουηδία έχει ίσως το καλύτερο σύστημα του κόσμου. Οι εταιρείες που απολύουν τους υπαλλήλους πληρώνουν συμβουλευτικές εταιρείες ώστε να εκπαιδεύσουν τον απολυμένο σε νέες θέσεις και καθήκοντα, ενώ ο απολυμένος υποστηρίζεται οικονομικά για όλη την περίοδο της μαθητείας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ), το 85% των απολυμένων Σουηδών βρίσκει νέα δουλειά μέσα στον πρώτο χρόνο και είναι απόλυτα λογικό!

Διαβάστε ακόμα:

Αποζημίωση απόλυσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved