Κι ενώ ο Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει πως εάν δεν πάρει έγκριση απ’ τη Βουλή, θα πάει σε εκλογές, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αντέδρασαν οι «μεγάλες δυνάμεις» στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Πώς αντιδρούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ; Το State Department, μέσω ανακοίνωσής του, χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ ενώ κάνει κάλεσμα προς τους ηγέτες της γειτονικής χώρας «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ”Δημοκρατία της Μακεδονίας” (σ.σ.: sic) την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ εκφράζει παράλληλα τη «σθεναρή υποστήριξη» των ΗΠΑ «στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας», η οποία, «θα επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία».

Τέλος, το αμερικανικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως, καθώς το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, «παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, το 91,39% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του «ναι» και το 5,71% υπέρ του «όχι». Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος απείχαν.

Η πρώτη αντίδραση του ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε μέσω Twitter τη στήριξη που εκφράστηκε την Κυριακή δια του δημοψηφίσματος στην αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα. Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή, όμως πρώτα όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν

Επικοινωνία Τσίπρα- Ζάεφ

Σημειώνεται πως επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η χώρα μας παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, όμως, είναι αντιφατικό καθώς υπάρχει μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή.

Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως, ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Στο πλαίσιο αυτό αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες».

Θυμίζουμε ότι οι πολίτες που πήραν μέρος στο δημοψήφισμα της Κυριακής ενέκριναν τη συμφωνία, αλλά η διαδικασία στιγματίστηκε από τη μεγάλη αποχή.

Διαβάστε ακόμα:

Νικήτρια η αποχή στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, πάνω από 90% όσοι είπαν «Ναι»

Photo: REUTERS/Ognen Teofilovski