Ποιους αφορά το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”;

LIKE US ON FACEBOOK

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” αλλάζει, γίνεται νέου τύπου και θα συνδυάζει πέντε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης από το 2021, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Το νέο αυτό πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο, ενώ στόχος είναι να αναβαθμιστούν έως το 2030 πάνω από το 15% των υφιστάμενων κτιρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” θα περιλαμβάνει:

  • Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές
  • Τραπεζικά δάνεια
  • Iδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων
  • Φοροαπαλλαγές
  • Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει – σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία – να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

Σύμφωνα με το Έθνος, τα νέα στοιχεία ως προς την χρηματοδότηση που διαφοροποιούν το νέο πρόγραμμα από το υφιστάμενο είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά φέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν. Είναι, επίσης, το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους. Μέχρι τώρα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περιελάμβαναν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κλπ. για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης. Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί, για παράδειγμα, να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α.

Πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η εξοικονόμηση ενέργειας αφορά και το άμεσο όφελος για τους χρήστες των κτιρίων, καθώς μειώνεται ο λογαριασμός για το ρεύμα, τα κοινόχρηστα και άλλα, καθώς και για τα επαγγέλματα της οικοδομής που συνδέονται με τις εργασίες αναβάθμισης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος αναμένεται έως το 2030 να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ και στη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πρόσφατα πως τα κονδύλια για εξοικονόμηση ενέργειας στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027, νέο ΕΣΠΑ) πρόκειται να αυξηθούν θεαματικά, στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο έναντι 1 δις ευρώ που ήταν το σύνολο των κονδυλίων που διατέθηκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, παρουσιάζοντας το ΕΣΕΚ, ανέφερε πως στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα τρέξουν δύο προγράμματα εξοικονόμησης σε κτίρια. Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, το οποίο ανασχεδιάστηκε, προκειμένου οι παρεμβάσεις να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους φορείς, αλλά και από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι, καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την βιομηχανία. Την ίδια στιγμή, αναμένεται μία ακόμη προκήρυξη και για τις κατοικίες. Δεν έχει αποφασιστεί, βέβαια, αν το πρόγραμμα για τις κατοικίες θα προκηρυχθεί με τις προδιαγραφές που ίσχυαν ως τώρα, ή θα εφαρμοστούν πιλοτικά στοιχεία από το πρόγραμμα που σχεδιάζεται για τη νέα περίοδο 2021-2027.

Διάβασε ακόμα:

Καταργείται ο φόρος της εισφοράς αλληλεγγύης | Πόσα κερδίζουμε

Photo: Pixabay

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved