Άλλη προθεσμία έχουν για φορολογική δήλωση οι κάτοικοι εξωτερικού, αφού όσοι έχουν αλλάξει την φορολογική τους κατοικία το 2019, μπορούν να κάνουν τη δήλωσή τους μέχρι το τέλος του έτους.

Η αυλαία των δηλώσεων καθυστερεί να πέσει φέτος, αλλά υπάρχουν κάποιοι που δεν χρειάζεται να αγχώνονται καθόλου, αφού μπορούν να κλείσουν τους “λογαριασμούς” τους με την Εφορία και αργότερα μέσα στο έτος.

Αυτό ισχύει για όσους μετανάστευσαν στο εξωτερικό για δουλειά ή για σπουδές αλλάζοντας το 2019 τη φορολογική τους κατοικία. Για εκείνους, η προθεσμία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσής δεν έχει λήξει και συγκεκριμένα έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υποβάλουν δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι.

Σημειώνεται πως αυτό ισχύει μόνο για όσους μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό εντός του 2019. Οι υπόλοιποι θα έπρεπε να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τα τέλη  Αυγούστου.

Πώς κάνουν φορολογική δήλωση οι κάτοικοι εξωτερικού;

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υποβάλουν φορολογική δήλωση Ε1 όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού και καταθέσεων που επιφέρει τόκους, υποχρεώνει τον κάτοχο του λογαριασμού αυτού, να υποβάλει δήλωση, διότι οι τόκοι του τραπεζικού λογαριασμού αποτελούν εισόδημα, ακόμα κι αν είναι της τάξης των λίγων λεπτών του ευρώ.

Απ’ την άλλη. ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού που έχει, πχ μια εξοχική κατοικία ή ένα επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή αγοράζει ακίνητο ή αυτοκίνητο στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Αν έχει φύγει για το εξωτερικό μόνο ο ένας από τους δυο συζύγους, τότε μπορεί να αλλάξει την φορολογική του κατοικία μόνο αυτός που έφυγε για το εξωτερικό.

Αυτό σημαίνει ότι για τα εισοδήματα που θα αποκτήσει στο εξωτερικό θα  φορολογηθεί για αυτά στο εξωτερικό ενώ αν συνεχίσει να αποκτάει εισοδήματα και στην Ελλάδα, τότε για αυτά θα φορολογηθεί στην Ελλάδα. Ο σύζυγος που θα παραμείνει στην Ελλάδα  θα συνεχίσει να φορολογείται εδώ για τα εισοδήματα που απέκτησε.

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού:

  1. Φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε προηγούμενο της δήλωσης φορολογικό έτος.
  2. Δεν δικαιούνται αφορολόγητο όριο και κατά συνέπεια δεν  προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών.
  3. Πρέπει να δηλώσουν την αλλαγή φορολογικής τους κατοικίας. Αλλιώς φορολογείται ένας κάτοικος Ελλάδος και αλλιώς ένας Έλληνας που είναι όμως κάτοικος εξωτερικού. Η αλλαγή αυτή γίνεται κυρίως με την μεταφορά του ΑΦΜ στην ΔΟΥ Κατοίκων εξωτερικού.
  4. Υποβάλλουν την δήλωση Φορολογίας Εισοδήματός τους, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω Τaxisnet (www.aade.gr).
  5. Τα τεκμήρια για αυτοκίνητα, κατοικίες κλπ δεν εφαρμόζονται για φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό. Επίσης δεν εφαρμόζονται οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. δαπάνη αγοράς ακινήτου, αυτοκινήτου, σκάφους, απόσβεση δανείων, κ.λπ.), προκειμένου για φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που ο κάτοικος εξωτερικού αποκτά πραγματικό εισόδημα (ανεξαρτήτως κατηγορίας εισοδήματος) στην Ελλάδα, πιάνεται στην παγίδα των τεκμηρίων.

Δες ακόμα:

Φορολογική δήλωση: Ποιοι χάνουν τις 8 δόσεις;

Photo: Unsplash