Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή διάταξη απ’ το υπουργείο Οικονομικών, η οποία απαλλάσσει συγκεκριμένες κατηγορίες απ’ τον φόρο εισοδήματος. Ποιοι είναι αυτή που τη “γλιτώνουν”;

Απαλλάσσονται απ’ τον φόρο εισοδήματος άνεργοι, φτωχοί, φοιτητές και άνθρωποι που εργάζονται περιστασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ το «Έθνος» θα υπάρχει μια φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή με αφορολόγητο όριο, των φορολογούμενων που έχουν ελάχιστα εισοδήματα και κινδυνεύουν να πιαστούν στα δίχτυα των τεκμηρίων.

Προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, η νομοθεσία για τον φόρο εισοδήματος ορίζει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για όλους τους φορολογουμένους.

Για παράδειγμα,για τους άγαμους ως το ελάχιστον τεκμαρτό εισόδημα ορίζονται τα 3.000 ευρώ για τη διαβίωσή τους ενώ για τους έγγαμους ορίζονται τα 5.000 ευρώ. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, όμως, έχει οριστεί και για κατοχή ΙΧ, ιδιοκατοικούμενη ή ενοικιαζόμενη κατοικία, κ.ά.

Αν φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τεκμαρτό (λιγότερο από 3.000 για άγαμους και 5.000 για έγγαμους) τότε φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και μάλιστα με τη κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα δηλαδή χωρίς αφορολόγητο όριο και με συντελεστή φορολόγησης 22% από το πρώτο ευρώ.

Τι γίνεται, όμως, με αυτούς που δεν έχουν πραγματικό εισόδημα ή που εργάζονται περιστασιακά;

Για παράδειγμα, άγαμος φορολογούμενος που είναι άνεργος και έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 150 ευρώ από την έκτακτη παροχή εργασίας με τον λεγόμενο τίτλο κτήσης, αν και άνεργος και με ελάχιστο εισόδημα χρεώνεται από την Εφορία με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ λόγω της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης. Έτσι παρά το γεγονός ότι το πραγματικό του ετήσιο εισόδημα είναι 155 ευρώ φορολογείται ως ελεύθερος επαγγελματίας για εισόδημα 3.000 ευρώ και καλείται να πληρώσει φόρο ύψους 660 ευρώ!

Για το λόγο αυτό, το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να φέρει διάταξη στη Βουλή με  την οποία θα απαλλάσσονται άνεργοι, φοιτητές, φτωχοί και περιστασιακά εργαζόμενοι.

Η διάταξη θα ορίζει πως οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι που το πραγματικό τους ετήσιο εισόδημα είναι έως 6.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα έως 9.500 ευρώ θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών δηλαδή με αφορολόγητο όριο ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 9.545 ευρώ.

Ωστόσο επειδή ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών θα πρέπει να καταχωρίσει στη φορολογική του δήλωση αποδείξεις από αγορές μέσω πλαστικού χρήματος που αντιστοιχούν σε ένα κατ’ ελάχιστο ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση θα φορολογηθεί για την αξία των αποδείξεων ή δαπανών με πλαστικό χρήμα που του λείπουν με συντελεστή 22%.