Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για πεζούς και οδηγούς το επόμενο 48ωρο, καθώς έρχεται το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο οι μετεωρολόγοι βάφτισαν «Υπατία». Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα και οι θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη.

Η κακοκαιρία Υπατία θα επηρεάσει πολλές περιοχές, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί περιοχές της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, όπου δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία για δεύτερη μέρα.

Όπως αναφέρει η τελευταία επικαιροποιημένη μετεωορολογική πρόγνωση του meteo.gr, την Τετάρτη αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Παράλληλα, βροχές θα πέσουν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τις πρώτες ώρες της ημέρας και από τα βορειοδυτικά και έως το απόγευμα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Από το μεσημέρι στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Παγετός θα σημειωθεί έως τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και στα πελάγη θα φτάσουν από το μεσημέρι τα 8 έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές από το μεσημέρι και χιόνια στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων από το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες.

Την Πέμπτη αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά ορεινά, στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, καθώς τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ, ωστόσο η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα σημαντική πτώση.

Αναλυτικά τα κλειστά σχολεία στην Αττική

Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών:

 • Κλειστά τα σχολεία του δήμου Γαλατσίου. Ανοικτοί θα παραμείνουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου.
 • Κλειστά τα σχολεία του δήμου Καισαριανής. Μετά την εισήγηση του διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου, τα μαθήματα εκεί θα ξεκινήσουν στις 10.00 πμ. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς καλούνται να επικοινωνήσουν το πρωί με το σχολείο, καθώς υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να εφαρμοστεί το μέτρο διακοπής λειτουργίας του.
 • Όλα τα υπόλοιπα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Βαθμίδας, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής:

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των δήμων:

 • Μαραθώνα (δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς).
 • Διονύσου (δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς).
 • Ωρωπού. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι ιδιωτικοί και δημόσιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
 • Αχαρνών (δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς).

Επίσης στην Ανατολική Αττική, αποφασίστηκε ότι την Τετάρτη στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 10:00 πμ, ενώ στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου-Δ.Κ.Πικερμίου στις 9:30 π.μ.

Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών:

 • Δεν θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία του δήμου Πεντέλης, κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου.
 • Κλειστά τα σχολεία του δήμου Κηφισιάς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου.
 • Δήμος Αμαρουσίου: Κλειστά τα σχολεία στις περιοχές Αναβρύτων και Νέας Λέσβου. Όλα τα υπόλοιπα σχολεία θα λειτουργήσουν ανοίγοντας στις 10.00 πμ. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
 • Στον δήμο Χαλανδρίου η έναρξη μαθημάτων θα γίνει στις 10:00 π.μ., όπως και η έναρξη λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου.
 • Στον δήμο Παπάγου-Χολαργού τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 10:00 π.μ. Οι παιδικοί σταθμοί του δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Διαβάστε ακόμα:

Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά | Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κιλκίς και Σέρρες

Photo: EUROKINISSI