Ποια προβλήματα λύνουν οι νέοι Κώδικες και ποια δημιουργούν;

LIKE US ON FACEBOOK

Oι νέοι Ποινικοί Κώδικες έφεραν έντονες αντιδράσεις και συγκρούσεις και τελικά πέρασαν απ’ τη Βουλή. Πώς δεν γνωρίζουμε, όμως, για αυτούς; Πολλά! Η συνέντευξη του Μιχάλη Καλογήρου, υπουργού Δικαιοσύνης, θα σε βοηθήσει και θα σου λύσει όλες τις απορίες.

Η συνέντευξη του Μιχάλη Καλογήρου στο dikastiko.gr και τον Παναγιώτη Στάθη, αξίζει πραγματικά την προσοχή μας καθώς λύνονται βασικές μας απορίες και είμαστε ενήμεροι.

Με αφορμή την νέα εποχή της Ποινικής Δικαιοσύνης στη χώρα μας, που ξεκινά επισήμως την 1η Ιουλίου 2019 ο υπουργός μιλάει για τις αλλαγές και κυρίως τον ανορθολογισμό και την ισορροπία που φέρνουν οι νέοι κώδικες καθώς έρχονται να αντικαταστήσουν νομικά κείμενα που ψηφίστηκαν πριν από 70 χρόνια.

Και μια ερώτηση που μας δημιουργείται είναι τελικά τι λύνει και τι δένει αυτός ο Κώδικας. Ο κ. Καλογήρου απαντά με τον πιο αναλυτικό τρόπο.

  1. Ποια είναι τα προβλήματα που λύνουν οι νέοι κώδικες και ποια είναι αυτά που δημιουργούν. Αν μπορείτε δώστε μας μερικά παραδείγματα.
  2. Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Όλα τα νομοθετικά κείμενα είναι ζωντανοί οργανισμοί και δεν μπορεί κανείς να γίνει προφήτης σε σχέση με τα σημεία στα οποία θα ανακύψει ασυνέπειά τους προς ορισμένες κοινωνικές ανάγκες ή συγκρούσεις, υπό «τεχνική» έννοια με άλλα νομικά κείμενα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί ότι κάθε σχεδόν έννοια κάθε νομικού κειμένου υπάγεται στην ερμηνεία. Η ερμηνεία είναι ήδη αντικείμενο του κοινωνικού και ιδεολογικού ανταγωνισμού. Γι’ αυτό έχει αξία ένας εν γένει ανθρωπιστικός ποινικός κώδικας να εφαρμοστεί μέσα σε ένα γενικό κοινωνικό κλίμα επιείκειας και ανθρωπισμού. Στο πεδίο των ποινών, λ.χ. δίνονται νέα πλαίσια ποινής, η κίνηση εντός των οποίων, προς τα κάτω ή προς τα πάνω, είναι ζήτημα της ιδέας για το νέο αξιολογικό σύστημα που δομείται, από τους εφαρμοστές της, δηλαδή από τους δικαστές.Εντέλει, το βασικό πρόβλημα, που επιδρά στη στρατηγική κατεύθυνση του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας και επιλύεται με τους νέους ποινικούς κώδικες, είναι ο «ποινικός λαϊκισμός», που κατέληξε να αποδώσει ως καρπούς την ανειλικρίνεια στις ποινές, δηλαδή πολλές αυστηρές προβλέψεις εγκλημάτων με ταυτόχρονη επιεική έκτιση αυτών, μια αχρείαστη επέκταση της ποινικής καταστολής, που συνοδευόταν από ένταση στη δικονομική επιβάρυνση των δικαστηρίων, και την δυσκολία εφαρμογής μέτρων αποφυγής του εγκλεισμού και εναλλακτικών ποινών –ίσως γιατί θεωρούνταν «λιγότερο ποινές»- που οδήγησε σε υπερπληθυσμό των φυλακών.

Διαβάστε επίσης:

Πιο αυστηρές οι ποινές για τα ρατσιστικά εγκλήματα με τους νέους ΠΚ
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved