Ποια είναι η Λίνα Μενδώνη η νέα υπουργός Πολιτισμού και πόσα δεν γνωρίζουμε για εκείνη;

Η Λίνα Μενδώνη ανέλαβε ένα το υπουργείο Πολιτισμού με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη νίκη του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η Λίνα (Στυλιανή) Μενδώνη είναι Ελληνίδα πολιτικός και γεννήθηκε το 1960. Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’όπου αποφοίτησε το 1981 και το 1984 απέκτησε πτυχίο στο ιστορικό-αρχαιολογικό τμήμα του ιδίου πανεπιστημίου, ενώ πήρε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1988.

Ήταν για δέκα χρόνια γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και εργάζεται ως αρχαιολόγος.

Είναι Δρ. Αρχαιολογίας και εργάζεται από το 1988 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Είναι πτυχιούχος του Φιλολογικού και του Αρχαιολογικού-Ιστορικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου.

Είναι επικεφαλής ερευνητικών διεπιστημονικών προγραμμάτων, καθώς και μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών ενώσεων και οργανισμών. Βασικά επιστημονικά της ενδιαφέροντα, πέραν της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, είναι η μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικό αγαθό, η ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος, η θεωρία και πολιτική του Πολιτισμού.

Είναι συγγραφέας και εκδότρια μονογραφιών και συλλογικών τόμων, ενώ μεγάλος αριθμός άρθρων της έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Διετέλεσε επιστημονική σύμβουλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο Υπουργείο Αιγαίου ενώ από το 1999 έως το 2004 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Την 8η Ιουλίου 2019, μετά την ανακοίνωση της ως εξωκοινοβουλευτικής Υπουργού Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε την διαγραφή της.