Την πληρωμή ενοικίου μέσω τράπεζας υποχρεωτικά σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να μπει ένα τέλος στα αμέτρητα περιστατικά φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή ενοικίου μέσω τράπεζας, οι πληρωμές θα γίνονται είτε ηλεκτρονικά -με μεταφορά του ποσού απ’ τον ενοικιαστή στον ιδιοκτήτη- είτε στο γκισέ των τραπεζών.

Το σχέδιο προβλέπει ότι ο ενοικιαστής θα καταθέτει το μίσθωμα που αναγράφεται στο συμβόλαιο σε λογαριασμό του ιδιοκτήτη, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλονται πρόστιμα και στους δύο.

Φυσικά, το εν λόγω μέτρο ευνοεί τους νομοταγείς ιδιοκτήτες, καθώς από τις καταθέσεις θα προκύπτει πόσα ενοίκια έχουν λάβει. Έτσι, όπως αναφέρει και το σχετικό ρεπορτάζ για την πληρωμή ενοικίου μέσω τράπεζας, οι ιδιοκτήτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι είτε να δηλώσουν και να πληρώσουν φόρο για μη καταβληθέντα ενοίκια είτε να τα εκχωρήσουν στο κράτος για να αποφύγουν τη φορολόγηση για ανύπαρκτο εισόδημα.

Οι σκέψεις για υποχρεωτική καταβολή των μισθωμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών προέκυψαν μετά την ανακάλυψη μεγάλων περιπτώσεων φοροδιαφυγής, όπως πρόσφατα στη Μύκονο, όπου ιδιοκτήτης βίλας εισέπραττε 1.660 ευρώ το μήνα, τα οποία δεν δήλωνε.

Εννοείται βέβαια πως αυτό το μέτρο δεν αποτελεί εγγύηση ότι θ’ αποκλειστεί πλήρως το παράθυρο της φοροδιαφυγής, καθώς ιδιοκτήτης και ενοικιαστής μπορούν να συμφωνήσουν να αναγράφεται μικρότερο τίμημα στο συμβόλαιο, το οποίο θα καταβάλλεται με τραπεζική μεταφορά και το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται “στο χέρι”, αλλά σίγουρα είναι ένα πρώτο βήμα.

Eπιπλέον σχεδιάζεται να αυξηθούν οι έλεγχοι και μέσω διασταυρώσεων να προκύπτει η φοροδιαφυγή τουλάχιστον σε περιπτώσεις μεγαλοιδιοκτητών και μεγάλων ακινήτων.

Photo: Pixabay