Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και Παλαιστίνιους διαδηλωτές κατά της απόφασης του Donald Trump να αναγνωρίσει την την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός συγκρούστηκε με χιλιάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές, ενώ πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο.  Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Χαμάς, ως απάντηση στη ρίψη ρουκετών απ’ τους Παλαιστίνιους.

Το βράδυ της Παρασκευή συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη κλιμάκωση της βίας. Ταυτόχρονα, επισήμαναν πως η απόφαση του Trump «δεν συνάδει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν ευνοεί την προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή».

Κατά τη διάρκειας τη συνεδρίασης όλοι τάχθηκαν κατά των ΗΠΑ και της απόφασης του Trump να ορίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Απ’ τη μεριά τους οι ΗΠΑ, απάντησαν πως δεν χρειάζονται «κήρυγμα» και «μαθήματα», όπως δήλωσε η  Αμερικανίδα πρεσβευτής Nikki Heili, τονίζοντας ότι έχει παρέλθει η εποχή που το Ισραήλ δεν αντιμετωπιζόταν με δίκαιο τρόπο από τον οργανισμό.

Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. ;Oταν υπάρξει συμφωνία ειρήνευσης, θα υπογραφεί από τον Λευκό Οίκο. Κατανοώ ότι η αλλαγή είναι δύσκολη για τους εταίρους των ΗΠΑ, όμως οι ενέργειές μας έχουν στόχο να προωθηθεί ο στόχος της ειρήνευσης

«Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει καμία αλλαγή στα σύνορα»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει καμία αλλαγή στα σύνορα του 1967, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, εκτός από αυτές που θα έχουν συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές» επισήμαναν πέντε Ευρωπαίοι βουλευτές στη συνεδρίαση του ΟΗΕ.

Η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι η πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Απουσία συμφωνίας, δεν αναγνωρίζουμε καμία κυριαρχία πάνω στην Ιερουσαλήμ

Αξιωματούχος του ΟΗΕ, Nikolay Mladenov, έκανε λόγο για τον κίνδυνο θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης στην περιοχή, ενώ κάλεσε ηγέτες να «επιδείξουν σωφροσύνη για να επιστρέψει η ηρεμία στην περιοχή».

«Η αμερικανική απόφαση αποτελεί παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας», κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Amr Abul Atta, κάνοντας λόγο για «κατεχόμενη πόλη».

Ο Γάλλος ομόλογός του François Delattre τόνισε πως «χωρίς απόφαση για την Ιερουσαλήμ, δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία», ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής «Δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών», τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής Vasily Nebenzya, ενώ ο Ιταλός Sebastiano Cardi επεσήμανε ότι η χώρα του θα διατηρήσει την πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ.

Τέλος, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής δήλωσε για ακόμα μια φορά πως πρόκειται για μια ανεύθυνη απόφαση του Trump.

Photo: AP Photo/Nasser Shiyoukhi