Πιο κοντά από ποτέ η πτώση της Μέι | Στο Κοινοβούλιο ο έλεγχος της διαδικασίας για το Brexit

LIKE US ON FACEBOOK

Χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο των πραγμάτων η Τερέζα Μέι, αφού η εξουσία της σιγά σιγά αποδυναμώνεται και διατηρεί πλέον ίσως μόνο για τα τυπικά τον ρόλο της Πρωθυπουργού της χώρας.

Πιο κοντά από ποτέ η πτώση της Μέι μετά την τροπολογία που ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, προκαλώντας ένα τεράστιο πλήγμα στην Κυβέρνηση της Μέι. Η τροπολογία δίνει θεωρητικά το δικαίωμα στο Κοινοβούλιο να αναλάβει τον έλεγχο από την Κυβέρνηση για την διαδικασία του Brexit και να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις στην πρόταση της Κυβέρνησης για την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Η τροπολογία κατατέθηκε απ’ τον βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, και εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά.

Σύμφωνα με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στα μέλη του Κοινοβουλίου να οργανώσουν την Τετάρτη σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την Ε.Ε..

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση Μέι όλο κι αποδυναμώνεται καθώς τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους: Ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (Βιομηχανίας) μέσω Twitter, καθώς και ο Άλιστερ Μπερτ (Εξωτερικών) και ο Στιβ Μπράιν (Υγείας), σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

Ο Χάρινγκτον στην επιστολή της παραίτησής του σημείωσε ότι η Κυβέρνηση «παίζει στη ρουλέτα» τις «ζωές και το βιός της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μας» διότι δεν έχει καταφέρει να «εξασφαλίσει μια συμφωνία αποχώρησης».

«Αυτή η τροπολογία ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ των δημοκρατικών μας θεσμών και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον», σχολίασε εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit. Ο ίδιος προέτρεψε τη Βουλή των Κοινοτήτων να «ορίσει τα επόμενα βήματα» με «ρεαλισμό: Κάθε επιλογή (…) πρέπει να είναι εφαρμόσιμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.».

Στο μεταξύ η Μέι μέχρι και τη Δευτέρα προσπαθούσε να βρει υποστηρικτές προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με την Ε.Ε., καθώς απ’ την ψηφοφορία της συμφωνίας θα εξαρτηθεί το εάν υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. την 22α Μαΐου.

«Θα ήθελα να συγχαρώ αυτή τη Βουλή διότι ανέκτησε τον έλεγχο της διαδικασίας», ήταν το πρώτο σχόλιο του Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτη των Εργατικών. «Η προσέγγιση της Κυβέρνησης ήταν μία επαίσχυντη αποτυχία και αυτή η Βουλή πρέπει να βρει τώρα μία λύση».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν στις δηλώσεις του αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στην ανάγκη το Κοινοβούλιο να εξετάσει και το ενδεχόμενο να τεθεί σε δημοψήφισμα, προς επιβεβαίωση, οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί. «Εκεί όπου αυτή η Κυβέρνηση απέτυχε, το Κοινοβούλιο πρέπει – και το πιστεύω – να πετύχει».

Διαβάστε ακόμα:

Η Μέι δεν έχει στήριξη για τη συμφωνία | Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη για «άτακτη» έξοδο

Photo: MARK DUFFY/AFP
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved