«Πράσινο φως» από την κοινοβουλευτική Επιτροπή, για τις τροπολογίες του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας και σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Κυριακής, η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε το τέταρτο και τελευταίο σχέδιο τροπολογίας του Συντάγματος, που είχε καταθέσει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα, η ίδια Επιτροπή είχε εγκρίνει με πλειοψηφία και τις άλλες τρεις τροπολογίες του Συντάγματος.

Αναφορικά με τα σχέδια των τροπολογιών του Συντάγματος, υπέρ αυτών τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ τα σχέδια καταψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο διάστημα και ειδικότερα από την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος.

Προκειμένου να εγκριθεί η τροπολογία, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 61 βουλευτές στους 120, η οποία εκτιμάται ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει με ευκολία.

Μετά από αυτό το στάδιο, προβλέπεται να ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος. Σ΄αυτή, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές της προτάσεις για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, που έπειτα θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τρίτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, για την οποία χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές στους 120.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ολόκληρη η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, προβλέπεται να ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτές είναι οι 4 αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Photo: Georgi Licovski (EPA/EFE)