Να απέχει από το δημοψήφισμα αποφάσισε ο Ιβάνοφ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα Κυριακή. Νέες δηλώσεις Ζάεφ για μακεδονικό λαό και μακεδονική γλώσσα.

Να απέχει από το δημοψήφισμα αποφάσισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Το δημοψήφισμα σημειώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στις 30 Σεπτεμβρίου και αφορά την επίλυση του ονοματολογικού της γείτονος χώρας.

Ο κ. Ιβάνοφ, σε ομιλία του σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών και τον ισχυρισμό του ότι αυτή είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω» ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ, από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη συμμετοχή του στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ προέρχεται από το κόμμα της Αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την αντίθεση του στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έχει κατηγορήσει και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση».

Παράλληλα, να δώσουν το «παρών» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ ο κ. Ζάεφ μέσω μιας ανάρτησής του στο Twitter.

Στη συγκεκριμένη ανάρτηση ο ίδιος υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την ύπαρξη του μακεδονικού λαού, αλλά και της μακεδονικής γλώσσας.

«Ήρθα από την Ουάσιγκτον. Τόσο ο Μάικ Πενς όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν μακεδονικό λαό και μία μακεδονική γλώσσα, που αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι:

Διαβάστε ακόμη:

Γάλλος πρέσβης προς ΠΓΔΜ: Η επιλογή είναι Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα