«Οι δύο χώρες να παραμείνουν ήρεμες και προσηλωμένες στην εξεύρεση λύσης», αναφέρει η ΠΓΔΜ ως μια πρώτη αντίδραση στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Σύνταγμα.

Η αντίδραση της ΠΓΔΜ για το συλλαλητήριο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπούγιαρ Οσμάνι, αναφερόμενος στο χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα είπε: «Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμάται ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που υποστηρίζουν την εξεύρεση λύσης και τάσσονται κατά αυτού του τρόπου έκφρασης διαμαρτυρίας», ενώ πρόσθεσε:

Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι πρόκειται για ένα εύκολο θέμα που θα λυθεί χωρίς να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στην πορεία. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι πως έχουμε κυβερνήσεις (σ.σ. στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ) που είναι αποφασισμένες να βρουν λύση.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί μέρος του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται με διάφορες μορφές και είναι κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι δεν πρέπει να επηρεαστεί η διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού των Σκοπίων.

«Οι χώρες πρέπει να παραμείνουν ήρεμες και προσηλωμένες στην εξεύρεση λύσης, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε σωστές αποφάσεις και όχι εύκολες αποφάσεις», συμπλήρωσε ο κ. Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, DUI του Αλί Αχμέτι.

Παράλληλα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έκανε λόγο για μια αίσθηση αισιοδοξίας και στις δύο χώρες όταν τους προηγούμενους μήνες εκλέχτηκε η νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Μίτσκοσκι ανέφερε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, κυρίως μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα, αλλά και το προηγούμενο στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαπραγματευτική διαδικασία οπισθοδρομεί.