Χαμηλή είναι η συμμετοχή των πολιτών της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών που πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή. Την ίδια ώρα απέχει απ’ το δημοψήφισμα ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.

Τέσσερις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών της ΠΓΔΜ παραμένει χαμηλό, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, αυτό ανερχόταν μέχρι τις 15:00 (τοπική ώρα) στο 22,65%.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες για το δημοψήφισμα αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 10:00 το βράδυ.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανακοίνωσε ότι θα απέχει απ’ το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος.

«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης».

«(Το δημοψήφισμα) εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο. Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Παρόλα αυτά, μέχρι κι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE ψήφισαν στο δημοψήφισμα, ενός ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση του κόμματος, ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε αυτή η βούληση θα πρέπει να σεβαστεί.

Στην περίπτωση, ωστόσο που δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Διάβασε ακόμη:

Στις κάλπες οι Σκοπιανοί για το κρίσιμο δημοψήφισμα

Photo: AP