Πέθανε ο Τζορτζ Μπους σε ηλικία 94 ετών. Ήταν ο 41ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση απ’ την οικογένεια.

Πέθανε ο Τζορτζ Μπους σε ηλικία 94 ετών. Διετέλεσε Πρόεδρος των ΗΠΑ απ’ το 1989 έως το 1993 και ήταν πατέρας του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οικογένειας ο Τζορτζ Μπους έφυγε από τη ζωή στις 10:10 μ.μ. (ώρα κεντρικών ΗΠΑ) την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση του Τζορτζ Μπους του νεότερου:

«Ο Τζεμπ, ο Νιλ, ο Μάρβιν, η Ντόρο και εγώ με λύπη ανακοινώνουμε ότι έπειτα από 94 σπουδαία χρόνια, ο αγαπημένος πατέρας μας πέθανε. Ο Τζορτζ Μπους ήταν ένας άνδρας υψηλού χαρακτήρα και ο καλύτερος πατέρας που ένας γιος ή μια κόρη μπορούσε να ζητήσει. Όλη η οικογένεια Μπους έχει βαθιά ευγνωμοσύνη για τη ζωή του και την αγάπη, για τη συμπόνοια εκείνων που φρόντιζαν και προσεύχονταν για τον πατέρα και για τα συλλυπητήρια των φίλων και συμπολιτών μας».

Να σημειώσουμε ότι πριν από 7 μήνες είχε φύγει από η ζωή η σύζυγός του, Μπάρμπαρα, με την οποία ήταν παντρεμένος 73 χρόνια. Ο Τζοτζ Μπους έπασχε από μια μορφή της ασθένειας Πάρκινσον και τα τελευταία 6 χρόνια ήταν σε αμαξίδιο. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του, η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Ποιος ήταν ο Τζορτζ Μπους;

Η μοναδική προεδρική θητεία του Μπους καθορίστηκε από την εξωτερική πολιτική, τη στιγμή που ο κομμουνιμός κατέρρευσε στην Ανατολική Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι είχε δημοτικότητα στο 90%, ο Μπους κατηγορήθηκε ότι παραμέλησε τις εγχώριες υποθέσεις και ηττήθηκε από τον Μπιλ Κλίντον το 1992. Η δημοτικότητά του επέστρεψε όταν υποσχέθηκε να μην αυξήσει τους φόρους.

Ο Μπους εισήλθε στην πολιτική το 1964 αφού ξεκίνησε μια επιχείρηση πετρελαίου και έγινε εκατομμυριούχος από την ηλικία των 40. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν αεροπόρος.

Το 1945 παντρεύτηκε την 18χρονη τότε Μπάρμπαρα, έκαναν 6 παιδιά και ο γάμος τους διήρκεσε 73 χρόνια. Έχει 17 εγγόνια, 80 δισέγγονα και δύο αδέρφια.

Τραμπ, Ομπάμα, Κλίντον λένε το δικό τους αντίο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα την «αταλάντευτη ηγεσία» του προκατόχου του, του Τζορτζ Μπους.

Μέσω της αυθεντικότητάς του, του πνεύματός του και της αταλάντευτης δέσμευσής του υπέρ της πίστης, της οικογένειας και της χώρας του, ο πρόεδρος Μπους ενέπνευσε γενιές αμερικανών συμπολιτών»

Απ’ τη μεριά του, ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε πως «η Αμερική έχασε έναν πατριώτη, έναν ταπεινό υπηρέτη», προσθέτοντας ότι «οι καρδιές μας είναι βαριές σήμερα, είναι γεμάτες με ευγνωμοσύνη. Οι σκέψεις μας είναι απόψε με όλη την οικογένεια Μπους – και όλους όσοι εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα του Τζορτζ και της Μπάρμπαρα».

Τη θλίψη του και της συζύγου του για τον θάνατο του Τζορτζ Μπους εξέφρασε ο Μπιλ Κλίντον, εκφράζοντας και την ευγνωμοσύνη του για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα για την αγάπη και τη φιλία. του.

Είμαι  ευγνώμων για κάθε λεπτό που πέρασα μαζί του και θα κρατάω πάντα τη φιλία μας ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής μου

Παράλληλα, τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εξέφρασε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεισφορά του στη συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ σχετικά με τη διεθνή ασφάλεια.

«Κατανοώντας τη σημασία του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων, ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους έκανε πολλά για την ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ στη διεθνή ασφάλεια» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεγράφημά του προς τον γιο κι επίσης πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

Photo: Reuters