Πέθανε ο Stephen Hawking σε ηλικία 76 ετών

LIKE US ON FACEBOOK

Θλίψη σκόρπισε σ’ ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα ο θάνατος του Stephen Hawking. Ένα αστέρι «έσβησε», μια μεγάλη απώλεια για όλους.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι πέθανε ο Stephen Hawking σε ηλικία 76 ετών. Η είδηση του θανάτου του μεγάλου φυσικού έγινε γνωστή μέσα από μια ανακοίνωση των παιδιών του.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος πατέρας μας πέθανε σήμερα. Ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνδρας το έργο και η κληρονομιά του οποίου θα ζει για πολλά χρόνια», έγραψαν τα παιδιά του Lucy, Robert και Tim.

Το κουράγιο και η επιμονή του μαζί με το χιούμορ και τις σκέψεις του αποτέλεσαν έμπνευση για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάποτε είπε ότι «το σύμπαν δεν θα άξιζε αν δεν ήταν το σπίτι για όσους αγαπάς». Θα μας λείπει για πάντα

Πέθανε ο Stephen Hawking

Ο Stephen Hawking έπασχε απ’ τη νόσο του κινητικού νευρώνα, με τους γιατρούς μάλιστα να του λένε όταν ήταν σε νεότερη ηλικία ότι δεν θα ζήσει για πολύ. Τελικά, τους διέψευσε όλους και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην επιστήμη.

Ο Stephen Hawking ήταν Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές επιστημονικές εργασίες του συγκαταλέγεται η συνεργασία του με τον Roger Penrose, η οποία βασίζεται πάνω σε ερωτήματα βαρυτικής μοναδικότητας στο πλαίσιο της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία.

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εξέθεσε μια κοσμολογία, η οποία τελικά εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

Όταν ο Hawking τους διέψευσε όλους και έζησε μια ολόκληρη ζωή

Το 1963, σε ηλικία 21 ετών ο Hawking διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα και οι γιατροί εκτιμούσαν πως δεν θα ζήσει για πάνω από 2-3 χρόνια. Ωστόσο, ο αστροφυσικός τους διέψευσε όλους καθώς, όπως αποδείχθηκε, έπασχε από μια εκδοχή της ασθένειας που δεν εξελισσόταν τόσο ραγδαία.

Ωστόσο, οι τελευταίες πέντε δεκαετίες δεν ήταν εύκολες για τον Hawking, ο οποίος βρισκόταν σε μηχανοκίνητο αναπηρικό καροτσάκι και δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί τους περισσότερους μύες του. Το 1985, έχασε την ικανότητα ομιλίας και έκτοτε επικοινωνούσε μέσω ενός συστήματος παραγωγής ομιλίας με τη βοήθεια υπολογιστή.

Tην ίδια χρονιά, ο αστροφυσικός προσβλήθηκε από πνευμονία, η οποία ήταν απειλητική για τη ζωή του. Όμως, η τότε σύζυγός του αρνήθηκε να τερματίσει την μηχανική υποστήριξη, με αποτέλεσμα οι γιατροί να κάνουν μία τραχειοτομή στον Hawking, η οποία θα απαιτούσε την εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα, και θα αφαιρούσε ότι είχε απομείνει από την ομιλία του.

Η υγειονομική υπηρεσία θα πλήρωνε για οίκο ευγηρίας, όμως, η σύζυγός του είχε αποφασίσει να μείνει ο αστροφυσικός στο σπίτι. Το κόστος της φροντίδας χρηματοδοτήθηκε από ένα αμερικανικό ίδρυμα. Νοσοκόμες έκαναν τις τρεις βάρδιες που απαιτούνταν για να έχει 24ωρη φροντίδα ενώ μια εξ’ αυτών – η Elaine Mason- έγινε αργότερα η δεύτερη σύζυγός του.

Η ζωή του Hawking έγινε ταινία

Η ζωή του Hawking έγινε ταινία με τίτλο «Η Θεωρία των Πάντων» και βασίστηκε στην αυτοβιογραφία «Travelling to Infinity: My Life with Stephen» της Jane Hawking, η οποία περιγράφει τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, τη διάγνωσή του με τη νόσο αλλά και τα όσα κατάφερε στη φυσική.

Η ταινία αγαπήθηκε απ’ τους κριτικούς ενώ έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία και Α’ Γυναικείου Ρόλου. Τελικα, κέρδισε εκείνο του Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Eddie Redmayne.

Διάβασε εδώ τη θεωρία του Hawking με απλά λόγια για να την καταλάβεις κι εσύ.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved