Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Karl Lagerfeld σε ηλικία 85 ετών, σύμφωνα με αναφορές στη Γαλλία.

Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστή η είδηση ότι πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Karl Lagerfeld σε ηλικία 85 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Karl Lagerfeld, ο οποίος ήταν creative director του οίκου Chanel αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τις τελευταίες εβδομάδες.

Μάλιστα, ο ίδιος έχασε δύο haute couture shows του οίκου Chanel στο Παρίσι στις 22 Ιανουαρίου, καθώς όπως είπε η εταιρία ήταν κουρασμένος.
Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Karl Lagerfeld ένιωσε πολύ κουρασμένος και ζήτησε από την Virginie Viard να τον εκπροσωπήσει Ήταν η πρώτη φορά που δεν είχε κάνει πασαρέλα στο τέλος του show της Chanel.

Ο Lagerfeld διηύθυνε τον οίκο υψηλής ραπτικής Chanel, που ιδρύθηκε από την Coco Chanel, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, παράγοντας περισσότερες από 8 collections τον χρόνο, προκαλώντας τον θαυμασμό όλων.

Ήταν γνωστός για το στιλ του ενώ έχει αφήσει την υπογραφή του στον χώρο της μόδας. Κυκλοφορούσε πάντα με ένα μαύρο κοστούμι, έπιανε τα λευκά μαλλιά του αλογοουρά, φορούσε πάντα σκούρα γυαλιά ηλίου και γάντια.

Μότο του; «Μια μικρή αίσθηση του χιούμορ και λίγη ασέβεια. Αυτά χρειάζεται ένας θρύλος για να επιβιώσει». Και ο ίδιος έγινε θρύλος στον χώρο της μόδας, ενώ καθόρισε το look εκατομμυρίων γυναικών, αλλά και αντρών.

Ο Karl Lagerfeld έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, οι δημιουργίες του έχουν ντύσει τα πιο γνωστά μοντέλα της πασαρέλας ενώ στον φακό του έχουν ποζάρει όλα τα top models και stars του Χόλιγουντ.

O Karl Lagerfeld ήταν εκκεντρικός σχεδιαστής μόδας, φωτογράφος, εκδότης.

Γόνος ιδιαίτερα εύπορης οικογένειας βιομηχάνων, ανατράφηκε με πολλές ανέσεις, διαμορφώνοντας, παράλληλα, μια αντισυμβατική προσωπικότητα. Καυστικός, ενίοτε κυνικός, προσβλητικός και εξωστρεφής, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με τις εκάστοτε, ιστορικές ρήσεις του, που έχουν καταγραφεί στο συνεργατικό πόνημα “The World According to Karl”.

Το ξεκίνημά του στο χώρο της υψηλής ραπτικής καταγράφηκε στα 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του Ιταλικού Οίκου “Tiziani”, ενώ λίγους μήνες μετά συνεργάσθηκε με το αντίστοιχο, Γαλλικό στούντιο “Chloe”. Ακολούθησαν οι Οίκοι “Fendi” (1965) και “Curiel” (1970, Ιταλία) και ο Γαλλικός “Chanel” (από το 1983).

Ο Lagerfeld δεν έκρυψε ποτέ την ομοφυλοφιλία του, ενώ διατήρησε δεσμό πολλά χρόνια με τον Jacques de Bascher, μέχρι τον θάνατο του τελευταίου το 1989.

photo: Philippe Heurtault

Πρόσφατα είχε κάνει μια δήλωση για τη σεξουαλική παρενόχληση των μοντέλων, η οποία συζητήθηκε έντονα:

Η απαράδεκτη δήλωση του Karl Lagerfeld για τη σεξουαλική παρενόχληση των μοντέλων