Οι αριθμοί διαρκώς αυξάνονται και τρομάζουν. Περισσότεροι από 370 οι νεκροί απ’ το τσουνάμι στην Ινδονησία, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.400 και 128 άνθρωποι αγνοούνται.

Οι νεκροί απ’ το τσουνάμι στην Ινδονησία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, έχουν φτάσει στους 373, ενώ οι τραυματίες είναι χιλιάδες και 128 άνθρωποι ακόμη αγνοούνται. Υπάρχουν φόβοι πως ίσως ο αριθμός των νεκρών αυξηθεί.

Τι είναι αυτό, όμως, που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι; Σύμφωνα με επιστήμονες και αξιωματούχους, ένα μεγάλο μέρος πλαγιάς του ηφαιστειώδους νησιού Ανάκ Κρακατόα, αποκολλήθηκε και προκάλεσε το τσουνάμι. Μια υποθαλάσσια κατολίσθηση ήταν η αιτία για το πολύνεκρο τουνάμι, κάτι που ήταν και η αρχική εκτίμηση των ειδικών.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος «το Ανάκ Κρακατόα εκτόξευε στάχτη και λάβα για μήνες προτού καταρρεύσει ένα τμήμα της νοτιοδυτικής πλευράς του ηφαιστείου, 0,64 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Η επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας, Ντουικορίτα Καρναουάτι, δήλωσε πως η αιτία ήταν η υποθαλάσσια κατολίσθηση ενώ επισήμανε πως  τα κύματα έπληξαν τις ακτές 24 λεπτά αργότερα.

Γι΄αυτό το λόγο δεν υπήρχε και ειδοποίηση για τσουνάμι καθώς αυτό δεν προκλήθηκε από σεισμό αλλά από ηφαίστειο. Οι αρχές δεν μπορούσαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα καθώς δεν υπήρχε η σχετική ειδοποίηση.

Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες καθώς το τσουνάμι χτύπησε πολλές ακτές των νήσων Σουμάτρα και Ιάβα. Οι κάτοικοι νιώθουν εγκλωβισμένοι καθώς έχουν όλα καταστραφεί, άλλοι έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή δεν μπορούν να τα βρουν. Η ορμή του νερού παρέσυρε ανθρώπους ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Εκατοντάδες σπίτι έχουν καταστραφεί κι άλλα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τις περιοχές τους για να βρουν καταφύγιο στα ψηλότερα σημεία. «Έτρεχα σαν τρελός για να σωθώ και να μη με παρασύρουν τα κύματα που είχαν ύψος ανάμεσα στα 15 με 20 μέτρα», αναφέρει ένας Νορβηγός τουρίστας.

Το επόμενο κύμα έπεσε πάνω στο ξενοδοχείο που ήταν η οικογένειά μου. Τελικά μπορέσαμε να περάσουμε μέσα από δάση και χωριά μέχρις ότου φτάσουμε σε μια υψηλότερη περιοχή, όπου ντόπιοι μας πρόσφεραν στέγη και φροντίδα

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονιστικό video απ’ την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ινδονησία

Photo: Reuters