«Πέρασε» κατά πλειοψηφία η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ απ’ τις Επιτροπές. Ποιο είναι το επόμενο βήμα.

Εγκρίνεται η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ απ’ την κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, κατά πλειοψηφία. Πιο συγκεκριμένα, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, πέρασε το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με τις συζητήσεις και τις τοποθετήσεις των μελών, οι οποίοι κατά πλειοψηφία εγκρίνουν το σχέδιο νόμου, το οποίο πλέον περνά στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, αύριο Παρασκευή ψηφίζεται στη Βουλή η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες να αναμένεται να περάσει με 153 ψήφους.

Να σημειωθεί πως στις 6 Φεβρουαρίου τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής, κάτι το οποίο φέρνει την ΠΓΔΜ ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Μόλις ολοκληρωθούν όλα τα βήματα που έπονται μετά την υπογραφή στο πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ολοκληρωθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία, τότε η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ.

Τα τέσσερα βήματα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ:

  1.  Επικύρωση της Συμφωνίας από όλα τα κράτη μέλη
  2.  Επίσημη πρόσκληση για μέλος
  3. Η ΠΓΔΜ να αποδεχτεί το Σύμφωνο της Ουάσιγκτον
  4. Επίσημη υποδοχή

Τα βήματα, τα οποία μεσολαβούν μέχρι πλήρη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το πρακτορείο Meta. Σύμφωνα με το ίδιο, η ΠΓΔΜ θα συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις και σε όλα τα όργανα της Συμμαχίας με την ιδιότητα της «προσκεκλημένης χώρας», αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Διαβάστε αναλυτικά:

Αυτά είναι τα 4 βήματα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Photo: INTIME news