Σε έντονη ατμόσφαιρα εγκρίθηκε απ’ το κοινοβούλιο ο ιταλικός προϋπολογισμός, το βράδυ του Σαββάτου και δόθηκε έτσι ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

«Πέρασε» και απ’ το κοινοβούλιο ο ιταλικός προϋπολογισμός για το 2019, τον οποίο η Κυβέρνηση χρειάστηκε να αλλάζει δύο φορές μέχρι να πάρει το πράσινο φως απ’ την Κομισιόν. Με την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και τη θετική της έκβαση, δόθηκε και ψήφος εμπιστοσύνης στην Ιταλική κυβέρνηση ώστε να συνεχίσει και να περιορίσει τα μέτρα υπό την πίεση των Βρυξελλών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Υπό τεταμένη ατμόσφαιρα και μετά από δηλώσεις και αλληλοκατηγορίες,  η ψήφος εμπιστοσύνης επικυρώθηκε με 327 ψήφους υπέρ, 228 κατά και μία αποχή.

Ο προϋπολογισμός είχε απορριφθεί αρχικά, απ’ την Κομισιόν, η οποία είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στη Ρώμη. Τελικά, επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε Κομισιόν και Ιταλία πριν από περίπου 10 ημέρες.

Η κυβέρνηση την οποία συγκροτούν το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε αστέρων (M5S) και η ακροδεξιά Λέγκα που είναι στην εξουσία από την 1η Ιουνίου, προβλέπει δημόσιο έλλειμμα στο 2,04% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από 2,4% αρχικά. Η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2019 μειώθηκε στο 1% από 1,5%.

Η Ιταλία πρέπει να περιορίσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ της, για να αποφύγει τις κυρώσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη διαδικασία παράβασης της ΕΕ.

Όπως είχε δηλώσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, αποφεύχθηκε η διαδικασία κυρώσεων «αλλά δεν ενδώσαμε σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, διαφυλάξαμε τον όλο σχεδιασμό του».

Με την υποστήριξη των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και του υπουργού οικονομικών Τζοβάνι Τρία, παρενέβην για να ξαναβρεθεί το νήμα του διαλόγου και να μην πληγεί η μεταρρυθμιστική μας δράση

Παράλληλα, επέμεινε πως η κυβερνητική συμμαχία δεν έκανε πίσω σε ό,τι αφορά τους στόχους που οι Ιταλοί υπέδειξαν ως πρωτεύουσας σημασίας, με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου».

Διαβάστε επίσης:

Βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα σε Κομισιόν και Ιταλία

Photo: REUTERS/Remo Casilli