Οπλίσου με υπομονή καθώς την Πέμπτη απεργεί σχεδόν όλη η Ελλάδα. Απεργούν τα ΜΜΜ, η ΠΡΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας. Στο ίδιο κλίμα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή την κατάθεση και την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018.

Αναλυτικότερα, το μετρό (γραμμές 2 και 3) θα κινείται μεταξύ 9:00 – 16:00 λόγω στάσεων εργασίας του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών.

Tα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται μεταξύ 9:00 π.μ. – 21:00 λόγω στάσεων εργασίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αναφέρει πως η στάση εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για την Πέμπτη η ΓΣΕΕ με αφορμή την κατάθεση και την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018.

Στο ίδιο κλίμα χειρόφρενο τραβούν τα τρένα και ο προαστιακός, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ,λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης, που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα, ματαιώνονται τα βραδινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που αναχωρούν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Οι αμαξοστοιχίες 600/601 (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που αναχωρούν στις 23:55 και 23:00 αντίστοιχα, το βράδυ της Πέμπτης, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας.

Για τις αμαξοστοιχίες των οποίων τα δρομολόγια επηρεάζονται από τις κινητοποήσεις, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. έχει προληπτικά κλείσει το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων. Οι επιβάτες ωστόσο που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδιού».

Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα. Αναλυτικά τα όσα ισχύουν βάσει των σιδηροδρομικών κανονισμών σε περιπτώσεις ακυρώσεων δρομολογίων λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, αναφέρονται στο παρακάτω σύνδεσμο www.trainose.gr και στο τηλέφωνο 14511.

Η ΓΣΕΕ απ’ την πλευρά της δήλωσε πως «αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες αδιέξοδες και ανάλγητες κυβερνητικές πολιτικές που έχουν «στραγγαλίσει» ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, πραγματοποιεί την προσεχή Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017, 24ωρη Γενική Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11.πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος».

Με βασικό σύνθημα «ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΤΕ» οι εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν, αντιδρώντας στην αντεργατική και φορομπηχτική πολιτική, η οποία συνεχίζεται και αποτυπώνεται και στο νέο προϋπολογισμό, αλλά και σε κάθε μέτρο και στόχευση που οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, σε ανακύκλωση της ύφεσης, σε κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών τους δικαιωμάτων.

«Οι εργαζόμενοι, θα δώσουν ακόμη μία φορά την ηχηρή απάντησή τους, με την Απεργία και το Συλλαλητήριο της Πέμπτης και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με την Πανεθνική δράση που θα πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας. Όσο συνεχίζονται οι ίδιες καταστροφικές και μνημονιακές πολιτικές, τόσο θα συνεχίζεται ο αγώνας, με κάθε μέσο και τρόπο».

Στην απεργία και ο ΟΑΣΘ

Στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία συμμετέχει και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από προσωπικό ασφαλείας, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν 75 λεωφορεία ανά βάρδια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με προσωπικό ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του Ο.Α.Σ.Θ. την 14η Δεκεμβρίου 2017, λόγω της συμμετοχής του Συνδικάτου Εργαζομένων του Ο.Α.Σ.Θ. στη γενική πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.).

Σύμφωνα με τον αριθμό εργαζομένων που έχουν δηλωθεί ως προσωπικό ασφαλείας, θα κυκλοφορήσουν 75 λεωφορεία ανά βάρδια. Κάθε γραμμή θα εξυπηρετείται από ένα λεωφορείο ενώ κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα νυχτερινά δρομολόγια της γραμμής 78Ν.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα λειτουργεί κανονικά το σύστημα τηλεματικής στις στάσεις».

Τροποποιήσεις πτήσεων της Olympic Air

Στο ίδιο κλίμα και οι πτήσεις της Olympic Air, οι οποίες τροποποιήθηκαν λόγω 4ωρης στάσης εργασίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Olympic Air αναγκάζεται να τροποποιήσει την ώρα αναχώρησης σε 8 σκέλη πτήσεων εσωτερικού, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017:

OA10 ATH – JNX Αθήνα – Νάξος 06:50-07:35 αντί 07:05-07:50

OA11 JNX –ATH Νάξος – Αθήνα 07:55-08:40 αντί 08:10-08:55

OA2 ATH – AOK Αθήνα – Κάρπαθος 11:05-12:10 αντί 10:30-11:35

OA3 ΑΟΚ –ΑΤΗ Κάρπαθος – Αθήνα 12:35-13:40 αντί 12:00-13:05

OA30 ATH – LRS Αθήνα – Λέρος 11:05-12:05 αντί 09:25-10:25

OA31 LRS – ATH Λέρος – Αθήνα 12:25-13:25 αντί 10:45-11:45

OA60 ATH –PAS Αθήνα – Πάρος 11:25-12:05 αντί 08:20-09:00

OA61 PAS – ATH Πάρος – Αθήνα 12:30-13:10 αντί 09:25-10:05

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της Olympic Air.

Απεργία γιατρών

Στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας.

Συγκεκριμένα, τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) όσο και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καλούν τα μέλη τους να λάβουν μέρος στην απεργία και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα.

Οι δημόσιες δομές υγείας θα λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας για τα έκτακτα περιστατικά.  

Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της να λάβουν μέρος στην προσυγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη στις 10:00 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας με βασικά αιτήματα:

 • Δημόσιο – Δωρεάν Σύστημα Υγείας – Πρόνοιας
 • Μονιμοποίηση Συμβασιούχων εργαζόμενων
 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού
 • Επαρκή χρηματοδότηση ΕΣΥ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΚΑΒ
 • Ένταξη στα ΒΑΕ
 • Αυξήσεις στους μισθούς
 • Κατάργηση αντασφαλιστών Μνημονιακών Νόμων
 • Κατάργηση τροπολογίας για την Αξιολόγηση

Η ΟΕΝΓΕ απ’ την πλευρά της καλεί τα μέλη της να λάβουν μέρος στην 24ωρη απεργία με αιτήματα:

 • Υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας. Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Πενθήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.
 • Κατάργηση του νόμου που διευθετεί το χρόνο εργασίας.
 • Αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών απωλειών, πρόσφατων και παλιότερων.
 • Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός επιμελητής, κανείς συμβασιούχος. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.
 • Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλο το λαό.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ τα νέα μέτρα της 3ης αξιολόγησης περιλαμβάνουν νέες μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων από 2.058 εκατ. ευρώ το 2017 σε 1.439 εκατ. ευρώ το 2018.

Και η ΠΡΟΣΠΕΡΤ στην 24ωρη απεργία

Η ΠΟΣΠΕΡΤ απεργεί συμμετέχοντας στην πανεργατική – πανελλαδική απεργία των συνδικάτων και της ΓΣΕΕ (την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη από τις 06:00 το πρωί έως τις 06:00 την επόμενη), σύμφωνα με ανακοίνωσή της. 

Όπως αναφέρει και στην επίσημη ανακοίνωση της η απεργία γίνεται για όλα τα θέματα που αφορούν εργαζόμενους και κοινωνία και που είναι στο πλαίσιο της απεργίας της 14ης Δεκεμβρίου καθώς όμως και για θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και το βίο μας στην ΕΡΤ και στα υπόλοιπα ΜΜΕ.

Αναλυτικότερα τα αιτήματα:

 • Απαιτούμε την διασφάλιση του Ν.1264 ακόμα περισσότερο τώρα και όχι την αποψίλωσή του και την αντισυνδικαλιστική κατάθεση νόμων και τροπολογιών που καταργούν τη συνδικαλιστική δράση στα πρωτοβάθμια σωματεία που είναι τα κύτταρα του συνδικαλιστικού κινήματος.
 • Απαιτούμε την υπογραφή και την προστασία, μέσα από τη διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επαναφορά του Ν.1876/90 για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια.
 • Απαιτούμε προσλήψεις προσωπικού στην ΕΡΤ, ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά και να πάψουν οι εργολαβίες.
 • Απαιτούμε ίση και ίδια μεταχείριση για όλο το προσωπικό της ΕΡΤ. Δεν δεχόμαστε οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ να χωριστούν σε πατρικίους και πληβείους. Όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (τεχνικοί, καλλιτεχνικό προσωπικό, μουσικοί, διοικητικοί, δημοσιογράφοι) είναι αλληλένδετα συνδεδεμένοι με την προετοιμασία, την παραγωγή και τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος.
 • Απαιτούμε τον υπολογισμό για όλες τις συνέπειες του χρόνου προϋπηρεσίας, από την πρώτη ημέρα της εργασίας στην ΕΡΤ, ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης.

Για τα ιδιωτικά ΜΜΕ

 • Απαιτούμε άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων στο MEGA και την επαναλειτουργία του καναλιού ως είχε. Να υπάρξει αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και να εφαρμοστούν οι ΣΣΕ και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ, που οι μεγαλοσχήμονες ιδιοκτήτες, ενώ αυγαταίνουν την περιουσία τους δεν πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους που παράγουν τον πλούτο ή θέλουν να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα στους εργαζόμενους.
 • Απαιτούμε εδώ και τώρα να υπάρξει νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με καθαρούς όρους και με όσα ΜΜΕ (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα) μπορούν να υπάρξουν σύμφωνα με τις συχνότητες που διαχειρίζεται το κράτος και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι απαραίτητες ειδικότητες για τη λειτουργία αυτών των σταθμών.
 • Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, όχι στην ανασφάλιστη εργασία και σε εργασιακές θέσεις λάστιχο.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ για λόγους προβολής της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων, εξαιρεί όλο το προσωπικό που προβλέπεται για την άρτια κάλυψη και μετάδοση όλων αυτών των κινητοποιήσεων, καθώς και το προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη 1/3 των δελτίων ειδήσεων για την παραγωγή και μετάδοσή τους, ως ορίζει η ΣΣΕ μεταξύ ΕΡΤ – ΠΟΣΠΕΡΤ.

Συνάδελφοι

Όλοι μαζί υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου και τις κοινωνικές δομές, που τόσα χρόνια έχουμε στηρίξει ματώνοντας, καθώς και το δικαίωμα στην πρώτη κατοικία.

Ζητάμε ελεύθερες ΣΣΕ και όχι στα μισθολόγια πείνας και απαξίωσης, όχι στις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, όχι στη μείωση του αφορολόγητου.

Στήριξη των συνδικάτων και όχι αποδόμησή τους, όπως θέλει η τρόικα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.

Αθήνα, συγκέντρωση 14 Δεκέμβρη, ώρα 11:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Photo: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ