«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» δήλωσε ο Donald Trump σε επίσημο διάγγελμά του, βάζοντας φωτιές στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε και επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κάτι που όπως δήλωσε «και οι προηγούμενοι Πρόεδροι είχαν δεσμευτεί να κάνουν».

Ενώ και οι προηγούμενοι Πρόεδροι είχαν δεσμευτεί να αναγνωρίσουμε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ εγώ έρχομαι να το υλοποιήσω για το καλό των ΗΠΑ αλλά και τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή

Ο Donald Trump μεταξύ άλλων δήλωσε πως «θα υποστηρίξουμε μια λύση μεταξύ των δύο κρατών, που θα είναι αποδεκτή τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από Παλαιστίνιους».

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος στο έκτακτο διάγγελμά του ανέφερε πως έχει ήδη διατάξει το State Department να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας απ’ το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Χαμάς: Ο Trump άνοιξε τις “πύλες της κολάσεως”

«O Donald Trumo άνοιξε “τις πύλες της κολάσεως” για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαμηνύει η Χαμάς μετά το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου.

Η απόφαση Trump για την Ιερουσαλήμ “καταστρέφει” τη λύση των δύο Κρατών

Καταδικάζει η Τουρκία την απόφαση των ΗΠΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» την ενέργεια του Donald Trump να  αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Παράλληλα, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.

ΟΗΕ: Δεν υπάρχει εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών

«Σήμερα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους» τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres επισημαίνοντας πως το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους

«Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση», είπε καταλήγοντας ο κ. Guterres.

Macron: Δεν στηρίζουμε την απόφαση του Donald Trump

Την ενέργεια του Αμερικανού Προέδρου καταδίκασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emanuel Macron, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «λυπηρή απόφαση».

«Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπράγματευσης» τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Νωρίτερα, η Παλαιστίνη δήλωσε πως η αναγνώριση απ’ τον Trump της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας σημαίνει κήρυξη πολέμου.

Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία μάλιστα, Μάνουελ Χασανιάν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC δήλωσε:

Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών. Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ.

Χαμενέι: Η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί

Ως αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή χαρακτήρισε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Χαμενέι, την απόφαση του Trump να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί

Ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο

Μετά τις πληροφορίες για επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τον Donald Trump, κυβερνήσεις από όλο τον πλανήτη εκφράζουν τους φόβους τους με σφοδρές αντιδράσεις. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή, αναιρεί την πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ για δεκαετίες, η οποία προέβλεπε ότι δεν θα πάρουν θέση για το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης πριν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευθούν και αποφασίσουν από κοινού.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bekir Bozdağ δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο «σε μια φωτιά χωρίς τέλος».

Στο twitter έγραψε:

Με την κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας παραβλέπεται η ιστορία και η αλήθεια της περιοχής, είναι μια μεγάλη αδικία/ βαρβαρότητα, έλλειψη διορατικότητας, τρέλα/ απερισκεψία, πρόκειται να βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε μια φωτιά χωρίς διαφαινόμενο τέλος

«Καλώ τους πάντες να ενεργήσουν λογικά, να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και να συμπεριφερθούν συνετά, να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για χάρη εσωτερικών πολιτικών ή άλλων λόγων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του εγκλήματος της αρπαγής της Παλαιστίνης και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού», τόνισε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας και πρόσθεσε:

Η Συρία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει (?) την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της ισραηλινής κατοχής

Από την Ευρωπαϊκή πλευρά, η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέων βίαιων συγκρούσεων στην περιοχή.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε νέα οδηγία για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη στην οποία επισημαίνει:  «Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017 ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων» ενώ συστήνει στους Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή να παρακολουθούν την κατάσταση μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου υπάρχουν επεισόδια.

Ανησυχία εξέφρασε και το κινεζικό ΥΠΕΞ, με εκπρόσωπό του να επισημαίνει: “Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και σύνεση σε ό,τι αφορά τις ενέργειές και τις δηλώσεις τους, να αποφύγουν να υπονομεύσουν τις βάσεις μιας λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα και να απόσχουν από μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή”.

Photo: REUTERS/KEVIN LAMARQUE