Ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό ήταν η ποινή που επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στον πατέρα της 6χρονης Στέλλας. Όσα υποστήριξε στην απολογία του ο κατηγορούμενος.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για περιύβριση νεκρού, αδίκημα για το οποίο του επιβλήθηκε επίσης φυλάκιση 2 ετών. «Ήταν ατύχημα, έγινε κατά λάθος», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πατέρας της 6χρονης Στέλλας στην απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου περί μειωμένου καταλογισμού και δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου ή της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Η μητέρα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, είπε: «Τρελός δεν είναι, μόνο συμφεροντολόγος». Ο εισαγγελέας δήλωσε πως αμφιταλαντεύτηκε και ο ίδιος για το θέμα του καταλογισμού, αν και πράγματι φαίνεται ότι έχει κάποια μορφή κατάθλιψης. «Μου έκανε, όμως, έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του μίλησε μόλις ένα λεπτό για το παιδί».

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε πει στην αγόρευσή του: «Κράταγε την κοπελίτσα που ψυχορραγούσε μάγουλο με μάγουλο. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν του πέρασε από το μυαλό ότι το παιδί μπορεί να πεθάνει. Ούτε μπορώ να δεχθώ ότι κοίταζε το σπίτι για να μην ξυπνήσει ο γιος του. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο, γιατί πάνω σε μια πληγή δεν ρίχνεις αλάτι…Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είχε καταλάβει ότι το παιδί του ψυχορραγούσε. Τρελός δεν είναι, συμφεροντολόγος είναι. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν καταλήγουν σε φόνο. Τι να πω; Ότι τον καταλαβαίνω ότι προσπάθησε να κάνει τις δυο απόπειρες; Τις έκανε όμως; Ζητώ την ενοχή του ως εισήχθη».

Η απολογία του πατέρα της 6χρονης Στέλλας

Ο 62χρονος πρώην αστυνομικός, ο οποίος είχε ομολογήσει το έγκλημα, υποστήριξε πως δεν ήταν σκοπός του να πνίξει την κόρη του κι απέδωσε τον θάνατό της σε ατύχημα. Για το γεγονός ότι στη συνέχεια τοποθέτησε τη σορό της σε σακούλα σκουπιδιών, την οποία πέταξε σε κάδο απορριμμάτων, ο κατηγορούμενος είπε πως απλά θόλωσε. Παρακάτω αναλυτικά όσα είπε στην απολογία του ο πατέρας της 6χρονης Στέλλας.

«Κατά λάθος έγινε, ήταν ατύχημα. Το παιδί έκλαιγε γιατί δεν ήθελε να την κάνω μπάνιο. Την πήρα αγκαλιά και της έκλεισα το στόμα για να μην ξυπνήσει τον γιο μου… Χωρίς να το καταλάβω το παιδί έχασε την αναπνοή του… Μετά θόλωσα …», είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του.

Ο ίδιος, ο οποίος είναι κρατούμενος στο ψυχιατρείο των φυλακών του Κορυδαλλού, μίλησε στους δικαστές για το τι συνέβη το μοιραίο βράδυ:

Τη συγκεκριμένη μέρα ήμουν στο σπίτι και με πήρε τηλέφωνο η σύζυγός μου. Μου ζήτησε να κάνω την Στέλλα μπάνιο. Εκείνη δεν ήθελε. Την πήρα στην αγκαλιά μου. Φοβήθηκα μην ξυπνήσει τον Μάριο (σ.σ. τον δίδυμο αδελφό της 6χρονης) και της έκλεισα το στόμα για να μην κλαίει. Χωρίς να το καταλάβω το παιδάκι έχασε την αναπνοή του. Μου έμεινε στα χέρια. Έκανα προσπάθεια να το επαναφέρω αλλά δεν τα κατάφερα. Θόλωσε το μυαλό μου και έκανα ό,τι έκανα. Ζητώ ένα μεγάλο συγγνώμη και από την σύζυγό μου και από την κοινωνία

 • Εισαγγελέας: Ήταν τόσο σημαντικό για σας να μην ξυπνήσει ο γιος σας; Γιατί να μην ξυπνήσει;
 • Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να τον ξυπνήσω.
 • Εισαγγελέας: Δεν σκεφτήκατε ότι το παιδί σκάει όταν της κλείνατε το στόμα;
 • Κατηγορούμενος: Όχι δεν το αντιλήφθηκα. Κοίταζα να δω αν ο γιος μου ξύπνησε μέσα στη φασαρία…
 • Εισαγγελέας: Γιατί να μην ξυπνήσει ο γιος σας; Μήπως τον αγαπάτε λίγο παραπάνω;
 • Κατηγορούμενος: Όχι…
 • Εισαγγελέας: Γιατί δεν πήρατε τηλέφωνο το 166;
 • Κατηγορούμενος: Θόλωσα, δεν ήξερα τι έκανα. Το παιδί σταμάτησε να κινείται και το άφησα στο καναπέ…Το κράτησα 3 με 4 λεπτά… Μετά της έκανα μαλάξεις για να τη συνεφέρω αλλά δεν τα κατάφερα.
 • Εισαγγελέας: Αφού την άφησες στον καναπέ τι έκανες;
 • Κατηγορούμενος: Την έβαλα σε μια σακούλα… Σε σακούλες και την πέταξα…
 • Εισαγγελέας: Δεν μου αρέσει η λέξη την «πέταξα». Για το παιδί σας μιλάτε.
 • Πρόεδρος: Δεν καταλάβατε ότι το παιδί σας αντιστεκόταν;
 • Κατηγορούμενος: Όχι δεν το κατάλαβα.
 • Πρόεδρος: Αφήνετε τη σορό στον κάδο και μετά τι κάνετε;
 • Κατηγορούμενος: Ανακάτεψα το σπίτι για να φανεί σαν διάρρηξη και με πήρε ο ύπνος…

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων δεν έπεισαν τους δικαστές, με τον εισαγγελέα να ρωτάει: «Κύριε κατηγορούμενε μας κοροϊδεύετε;».

O κατηγορούμενος υποστήριξε πως στις φυλακές αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δύο φορές και προέβαλε τον ισχυρισμό του μειωμένου καταλογισμού, λόγω ψυχικής ασθένειας. 

«Δεν υπάρχει συγγνώμη» – Όσα είπε η μητέρα

Η μητέρα της μικρής Στέλλας ζήτησε απ’ το δικαστήριο την παραδειγματική τιμωρία του κατηγορουμένου.

«Θέλω να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Δεν μπορεί ο ίδιος ο πατέρας να αφαιρεί τη ζωή του παιδιού του… Αυτό είναι το κοριτσάκι μου, κοιτάξτε το δεν έπρεπε να καταλήξει στα σκουπίδια”», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα της Στέλλας ενώ κρατούσε φωτογραφία του παιδιού και είπε στον κατηγορούμενο:

«Κοίταξέ την, δεν ήταν για τα σκουπίδια το παιδί μου, δεν της άξιζε… Παιδί μου, παιδί μου».

Ο 62χρονος εκείνη τη στιγμή ξέσπασε σε λυγμούς και κρατούσε το πρόσωπό του, όμως, δεν γύρισε να κοιτάξει τη φωτογραφία του παιδιού.

«Σήκωσε τα μάτια σου, κοίταξέ την», φώναξε ο θείος του παιδιού.

Η μητέρα στην κατάθεσή της είπε πως εκείνη την ημέρα βρισκόταν στο νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί. Ο σύζυγός της της είπε όταν μίλησαν στο τηλέφωνο ότι άγνωστοι είχαν εισβάλει στο σπίτι τους και την απήγαγαν, κλέβοντας και χρυσαφικά τους.

«Πήγα στο σπίτι, βρήκα ένα χάος και το παιδί μου έλειπε. Έψαχνα να βρω ποιος ήταν ο λόγος να κλέψουν ένα παιδάκι», υπογράμμισε η μητέρα, η οποία πρόσθεσε πως ο κατηγορούμενος λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, αγχολυτικά και αντιψυχωσικά, λόγω άγχους, τα οποία του δημιουργούσαν καταστολή.

 • Πρόεδρος: Θα μπορούσε να ήταν ένα ατύχημα;
 • Μαρτυρας: Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω αυτό που έγινε. Δεν μπορώ να βρω αιτία. Αυτό το γιατί θα με βασανίζει για πάντα. Θα το δεχόμουν ότι ήταν ατύχημα αν φώναζε βοήθεια. Όχι αυτό που έκανε μετά… Και το αποκορύφωμα ήταν τα σκουπίδια. Δεν θέλω να το πιστέψω… Ο γιος μου δεν είχε καταλάβει κάτι. Μου είπε οτι η Στελλίτσα  ήταν στο διπλανό κρεβατάκι και της κράταγε  το χεράκι για να μην φοβάται.  Πιστεύω ότι εκείνη την ώρα είχε φύγει και την έβαλε στο κρεβάτι για να κοιμηθεί ο Μάριος και να κάνει όλα τα άλλα. Είμαι σίγουρη ότι όταν μιλούσαμε στο τηλέφωνο το παιδί είχε φύγει…

Για τον γιο της, η μητέρα της 6χρονης Στέλλας είπε: «Ξέρει τα πάντα, πηγαίνει λουλούδια και παιχνίδια στην αδελφή του, της μιλάει αλλά εκείνη δεν απαντά…».

Ο αστυνομικός που βρήκε τη σορό της μικρής στον κάδο απορριμάτων σημείωσε μα δάκρυα στα μάτια: «Έχω δει δεκάδες πτώματα, η σκηνή που ανοίξαμε τον κάδο και έβγαλα μια σακούλα από την οποία μέσα είδα ένα παιδί σαν να κοιμάται, εμένα  μ’ έχει στιγματίσει».