Οι Έλληνες ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πάσχα στο σπίτι, ψήνοντας. Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι φέτος; Οι τιμές στα βασικά προϊόντα του τραπεζιού.

Το Πάσχα φέτος θα είναι διαφορετικό και δεν θα μοιάζει με ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Δεν θα γίνει κανένα γλέντι, ο κόσμος δεν θα πάει στα εξοχικά του και δεν θα μαζευτούν παρέες 40 ατόμων για σούβλισμα στην εξοχή.

Όμως, πασχαλινό τραπέζι θα υπάρξει και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα κινηθεί σε παρόμοια επίπεδα με πέρυσι.

Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι φέτος;

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, σε δήλωσή του αναφορικά με την κίνηση του Πάσχα, είπε πως το πασχαλινό καλάθι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το περυσινό και κοντά στα 54 ευρώ, ενώ η τιμή του αρνιού κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι και κοντά στα 4 ευρώ το κιλό.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε υπάρχουν ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων τροφίμων.

Στην Ελλάδα υπό νορμάλ συνθήκες θα μιλούσαμε για τη κίνηση της πασχαλινής αγοράς, τις τιμές του πασχαλινού τραπεζιού και του οβελία. Όμως δυστυχώς φέτος το Πάσχα, οι συνθήκες που ζούμε είναι διαφορετικές. Το ευτύχημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε βεβαίως ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων τροφίμων. Το πασχαλινό καλάθι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το περυσινό και κοντά στα 54 ευρώ, ενώ η τιμή του αρνιού κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι και κοντά στα 4 ευρώ το κιλό

Ο κ. Κορκίδης διεβεβαίωσε ότι υπάρχουν 700.000 αμνοερίφια στα ψυγεία και άλλο 1,5 εκ. στα μαντριά με την εκτίμηση πως 500.000 θα μείνουν απούλητα λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά 1/3 από πέρυσι.

Τι θα είναι πιο ακριβό;

Σε κάποια λαχανικά και φρούτα, λόγω των δυσκολιών στη συγκομιδή, παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές της χονδρικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη, στις τιμές χονδρικής υπάρχουν ορισμένες αυξήσεις λόγω κορονοϊού στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα, κυρίως από τις δυσκολίες στη συγκομιδή, αλλά πάρα την αυξημένη ζήτηση υπάρχει επάρκεια στην αγορά. Είναι γεγονός πως η εγχώρια παραγωγή τροφίμων δεν έχει υποκαταστήσει τις εισαγωγές τροφίμων, παρά το γεγονός πως οι εξαγωγές μας σε τρόφιμα κινήθηκαν ανοδικά το 2019, κυρίως προς Ιταλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των καταναλωτών, αφού η αγροτική μας παραγωγή και η διάθεση τροφίμων είναι διαρκής, επαρκής και ασφαλής

Διαβάστε ακόμα:

Αρνάκι με βερίκοκα για το πασχαλινό σας τραπέζι