Με σοβαρή αλλοίωση κινδυνεύει η παραλία «Λαλάρια» στη Σκιάθο, καθώς όλοι οι τουρίστες παίρνουν βότσαλα. Ο πολιτικός σύλλογος του νησιού εξέφρασε τις ανησυχίες του, βλέποντας την εικόνα της γραφικής παραλίας ν’ αλλοιώνεται, και κάνει έκκληση προς τους τουρίστες.

Ο Θοδωρής Τζούμας ,από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», μέσω του ΑΠΕ- ΜΠΕ έκανε έκκληση προς τους τουρίστες λέγοντας «πάρτε φωτογραφίες, όχι βότσαλα» σε μια προσπάθεια να μην χαλάσει η εικόνα στην παραλία «Λαλάρια» στη Σκιάθο.

Τα ολοστρόγγυλα λευκά βότσαλα που τα λέμε “λαλάρια” (από την αρχαία λέξη λας = πέτρα) δημιουργούνται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, αναλάβαμε, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Σκιάθου, καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία της παραλίας

Ο κ. Τζούμας εξήγησε πως φέτος τοποθετήθηκε στα πλοία που δραστηριοποιούνται στην εκτέλεση περιηγητικών πλοίων στη συγκεκριμένη παραλία, ενημερωτική πινακίδα, με την ένδειξη “take a picture not a pebble- save Lalaria beach”, για να δοθεί έμφαση στην απαγόρευση της λήψης-απομάκρυνσης των χαρακτηριστικών βότσαλων τα οποία δημιουργούνται φυσικά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, «από μαρτυρίες έχει διαπιστωθεί, η αλλοίωση του μοναδικού τοπίου, η οποία είναι αισθητή εν συγκρίσει με τα δέκα προηγούμενα χρόνια, σε βαθμό μη αντιστρεπτό, ώστε να θεωρείται επιβεβλημένη η προστασία της παραλίας για να διατηρηθεί, τουλάχιστον στην υφιστάμενη κατάσταση χωρίς περαιτέρω υποβάθμιση».

Ο κ. Τζούμας εξήγησε πως τα παλαιότερα χρόνια οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν τα λαλάρια για να διακοσμήσουν τις αυλές τους, να σπάνε καρύδια ή να συγκρατούν μέσα στην κατσαρόλα τα …ντολμαδάκια.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», στο πλαίσιο της δράσης του για την προστασία της παραλίας Λαλάρια, πρότεινε το 2014 τη λήψη ειδικών μέτρων προς το Λιμεναρχείο, το οποίο και εξέδωσε οδηγία απαγόρευσης για τη συλλογή βότσαλων, θεσπίζοντας και πρόστιμο, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης, από 400 έως 1.000 ευρώ.

Ο Σύλλογος ανέλαβε την κατασκευή ενημερωτικής πινακίδας, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα της Λιμενικής Αρχής, η οποία τοποθετείται κάθε χρόνο στην παραλία από το Λιμεναρχείο και φέτος βάλαμε πινακίδες σε όλα τα τουριστικά σκάφη

Διαβάστε ακόμα:

9+1 εναλλακτικά νησιά για ένα αξέχαστο καλοκαίρι (Photos)

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Σκιάθος”